Η Όλγα δέχτηκε να “θυσιαστεί”, για να βοηθήσει τον Μητσοτάκη

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 21, 2016, 10:40 am
1 sec
screen-shot-2016-11-20-at-11-57-15-am

Η αίσθηση του “επερχόμενου” που υπάρχει στον χώρο της Κεντροδεξιάς για την αναμενόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, και την πρωθυπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν κορυφαία στελέχη του κόμματος τις αλλαγές του πρόσφατου “ανασχηματισμού”.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη. Η φωτογενής πρώην υπουργός Τουρισμού παραμένει μέχρι και σήμερα το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη δημοφιλία στον χώρο της Κεντροδεξιάς, με διείσδυση και σε άλλους πολιτικούς χώρους, θυμίζοντας κατ’ αντιστοιχία την αντίστοιχη θυελλώδη δημοφιλία της Φώφης Γεννηματά, πριν από περίπου μια δεκαετία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έκανε χάρη στον Αντώνη Σαμαρά μια πολυπόθητη “μεταγραφή”, από το Ρέθυμνο στην Αθήνα, κατάφερε το 2012 και το 2015 να αναδειχτεί πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εμβληματική Α’ Αθηνών, επικρατώντας μάλιστα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη αντίστοιχα.

Οι μετοχές της ανέβηκαν στο εσωκομματικό χρηματιστήριο καθώς η θητεία της στο υπουργείο Τουρισμού της έδωσε πόντους, και είναι χαρακτηριστικό πως, όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, αρκετοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη θα ήταν ιδανική για να ηγηθεί της Κεντροδεξιάς, και να την ανανεώσει.

Η 40χρονη πολιτικός από την Κρήτη, έκρινε ότι η συγκυρία δεν ήταν κατάλληλη. Και τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικρατεί στον δεύτερο γύρο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και να είναι σήμερα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργός.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, η Όλγα Κεφαλογιάννη έδειξε για άλλη μια φορά ότι λειτουργεί με παραταξιακά και όχι προσωπικά κίνητρα. Και έβαλε πλάτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκολύνοντας τους χειρισμούς του, καθώς δέχτηκε την “υποβάθμιση” στο υπουργείο Πολιτισμού, την ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, δηλαδή οι δυο βασικοί ανταγωνιστές της στην Α’ Αθηνών, τοποθετήθηκαν στο Ανάπτυξης και στην εκπροσώπηση του κόμματος αντίστοιχα.

Σε άλλες εποχές, τέτοιες εσωκομματικές αλλαγές θα… άνοιγαν μέτωπα. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ωστόσο απέδειξε ότι έχει ανέβει πολιτικά επίπεδο, δέχτηκε τη νέα εσωκομματική πραγματικότητα, και από τον χώρο του Πολιτισμού θα επιδιώξει πλέον να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο το προφίλ της.

Έχει αποδείξει άλλωστε ότι η ίδια έχει αυτόνομη επικοινωνιακή αύρα, όσο κι αν εκ των πραγμάτων οι “αντίπαλοι” Βασίλης Κικίλιας και Ντόρα Μπακογιάννη θα έχουν πλέον περίσσευμα δημοσιότητας και προβολής, σε σχέση με την ίδια.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής