Η Χίλαρι ψάχνει τη γυναίκα που θα φτάσει εκεί όπου… δεν έφτασε εκείνη

Υστερόγραφα Team
Posted on March 08, 2017, 4:07 pm

 

[email protected]

 

“Let us hope there is a wave of young women running for office in America. And let’s be sure we support them in every way we can.”

Αυτή ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις της εναρκτήριας ομιλίας της Χίλαρι Κλίντον στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες 7 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Girls Inc.”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην Χίλαρι απονεμήθηκε το βραβείο “Champion for Girls Award”, καθώς η εκδήλωση αφιερωνόταν στις Επιτυχημένες Γυναίκες. Και εδώ έγκειται η σημασία του πως διαχειρίστηκε η πρώην Υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος την περιρρέουσα κατάσταση.

Η παραπάνω φράση συνοψίζει λίγο πολύ τις ελπίδες της Χίλαρι για την ύπαρξη της ουτοπικής εκείνης γυναίκας που θα δικαιώσει την ήττα της. Η Χίλαρι ελπίζει επομένως, όπως μεταφράζεται και η παραπάνω φράση, ότι θα υπάρξει κύμα νέων γυναικών που θα τολμήσουν μία προεδρική εκστρατεία. Αλλά το βαθύτερο νόημα ενυπάρχει στο δεύτερο σκέλος: “Ας σιγουρευτούμε ότι θα τις υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε”, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την υποστήριξη προς το πρόσωπο της ιδίας.

Σαν δεύτερη ανάγνωση βέβαια, ο λόγος της αποτελεί μία παρότρυνση σε νέες γυναίκες να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ανδροκρατούμενες θέσεις, πόσο μάλλον τον προεδρικό θώκο της Αμερικής. Εξάλλου, η εμπειρία της υπήρξε περισσότερο από τραγική, δεδομένου ότι μάλλον ήταν βέβαιη ότι είχε ήδη κατοχυρώσει τη θέση αυτή. Μία σιγουριά που “κατεδαφίστηκε” σαν γυάλινος πύργος με τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Επιπλέον, μία ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα την έχει ούτως ή άλλως, καθώς έχει και η ίδια μία μοναχοκόρη, η οποία έχει τα εχέγγυα της γυναίκας που περιγράφει.

Ο λόγος της λοιπόν, απαλλαγμένος από κομματικές τοποθετήσεις, επικεντρώθηκε, όπως άλλωστε το επιβάλει και η ημέρα, στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Μιλώντας εμφατικά για τα στερεότυπα που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να ανελιχθούν, αλλά και για τις αποτυχίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους πορεία, σκιαγραφούσε στην ουσία τον εαυτό της. Θέλοντας να περάσει εμμέσως το μήνυμα της δικαιολόγησης της δικής της “ανικανότητας” να βγει νικήτρια λόγω όλων των προαναφερθεισών δυσκολιών, κάνοντας μία αυτοκριτική, αποδεχόμενη παράλληλα την αδυναμία της να φτάσει την κορυφή.

Όπως προκύπτει επίσης, γεγονός αναμενόμενο βέβαια, ο κύκλος της ενασχόλησης με την πολιτική για την Χίλαρι κλείνει εδώ. Με την ίδια να δίνει το προβάδισμα στη νέα γενιά να βγει μπροστά, με έμφαση πάντα στο γυναικείο φύλο.

Όπως δήλωσε, η νέα αυτή γενιά κοριτσιών είναι ένας από τους λόγους που η ίδια είναι αισιόδοξη για το μέλλον. Χαιρετίζοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του “Women’s March” του Ιανουαρίου, την πρώτη έμπρακτη γυναικεία αποδοκιμασία κατά του Τραμπ.

Και παρόλο που πολλές φορές στο δρόμο της γυναικείας επιτυχίας, τα δύο βήματα προς τα εμπρός συνεπάγονται ένα βήμα προς τα πίσω, θεωρεί ότι η κατάκτηση του μέλλοντος από τις γυναίκες δε σταματάει εδώ λόγω των οποιωνδήποτε αποθαρρυντικών μηνυμάτων. Ίσα ίσα που υπάρχει πληθώρα τομέων στους οποίους οι γυναίκες πρέπει να εμπλακούν ενεργά.

Σκέψη που όπως φαίνεται, ακόμα και εκτός πολιτικής σκηνής, η Χίλαρι Κλίντον θα την υποστηρίζει πάντοτε. Και ίσως αυτή να είναι η μόνη “παρακαταθήκη” της πολιτικής της καριέρας.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι