Η Φώφη Γεννηματά με στάση εθνικής ευθύνης. Εγείρει ερωτηματικά για τη συμφωνία και… σεντράρει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ για το Σκοπιανό

Υστερόγραφα Team
Posted on June 14, 2018, 10:24 am
1 sec

 

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με στάση εθνικής ευθύνης για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να εξαιρέσει το Κίνημα Αλλαγής από το κλίμα πόλωσης και εθνικού διχασμού που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με μια ισορροπημένη δήλωση, διατύπωσε ερωτηματικά για τις “γκρίζες ζώνες” της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, και την ίδια στιγμή… σέντραρε τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που επέλεξε να τηρήσει, επισημαίνοντας “διαχρονικές ευθύνες” της συντηρητικής παράταξης για το Σκοπιανό, από την εποχή Σαμαρά, και την ανατροπή της κυβέρνησης του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

“Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς  λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

  • Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
  • Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο  εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι,  με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η  ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.”

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι