Η “αταίριαστη σχέση” Μητσοτάκη-Φώφης

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on March 13, 2017, 6:50 am

Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά αποδεικνύεται πολύ σκληρότερο… αγκάθι από όσο περίμεναν εκείνοι οι οποίοι είχαν υποτιμήσει τη σημασία της διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία, από ένα πρόσωπο που θα επιχειρούσε να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του.

Στα χέρια της Φώφης Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ αποτίναξε τις σκιές της σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία (του Αντώνη Σαμαρά), την περίοδο 2012-2015, που είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η εκλογική δυναμική του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στα πιο χαμηλά ποσοστά της ιστορίας του, μετά την ίδρυσή του 1974.

Στη Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να αναγνωρισθεί και να πιστωθεί η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και η διεύρυνση του πολιτικού ακροατηρίου του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και η εικόνα πανστρατιάς ενόψει των επόμενων εκλογών, δημιουργεί συνθήκες απρόσμενων προσδοκιών, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ξανασταθεί στα πόδια του.

Εκ των πραγμάτων, τα παραπάνω καινούρια δεδομένα, διαμορφώνουν διαφορετικό πλαίσιο αναφορικά και με τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον, τον οποίο ωστόσο οι περισσότεροι παρουσιάζουν ως συνεχιστή της πολιτικής και των επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά έχει βρεθεί στο στόχαστρο σκληρής κριτικής για το γεγονός ότι τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς έτσι εξελίσσεται σε “αγκάθι” για τη στρατηγική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στη δε προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας έχουν ποντάρει μια σειρά από “επαγγελματίες ΠΑΣΟΚ”, δηλαδή στελέχη αλλά και πολιτικοί που κινούνται κυρίως στον χώρο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, και διεκδικούν, είτε μια θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, είτε μέρος στη νομή της εξουσίας, σε μια αυριανή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλοι αυτοί, κομίζουν ως αντάλλαγμα στη σημερινή Νέα Δημοκρατία ψήφους από τον χώρο του Κέντρου που… χάνονται, από τη στιγμή κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά δυναμώνει, και διεκδικεί εκείνο τις συγκεκριμένες εκλογικές δεξαμενές.

Γι΄ αυτό και ο πόλεμος κατά της Φώφης Γεννηματά το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος