Η φλυαρία της μετριότητας, που φρενάρει το μέλλον της Ελλάδας

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 18, 2017, 2:55 pm
3 secs

[email protected]

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

 

 

Κάθε εποχή έχει τους ήρωες της. Και εκ των πραγμάτων τους μοιραίους πρωταγωνιστές της, δηλαδή εκείνους που επιμένουν πεισματικά να παρασύρουν στη δική τους κακοφωνία, τη συλλογική «συμφωνία» μιας κοινωνίας η οποία πασχίζει να επαναδιεκδικήσει το μέλλον της.

Η Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων 7 ετών, η Ελλάδα της εθνικής συρρίκνωσης των Μνημονίων, και της μιζέριας που τα συνόδευσε, έχει κατά πληθυντικό αριθμό μοιραίους και άβουλους πρωταγωνιστές, να σεργιανίζουν στον δημόσιο βίο. Και να κυριαρχούν στη σύνθεση της «κανονικότητας» λόγου, αφηγήματος, επιχειρημάτων.

Μια κοινωνία που έχει πολλού χάσει την όρεξή της να παλέψει, μοιάζει παραδομένη στη φλυαρία της μετριότητας, η οποία φρενάρει το μέλλον της Ελλάδας.

Γιατί, τη μετριότητα, όπως κάθε αρνητική «εξάρτηση», τη συνηθίζεις. Προσαρμόζεσαι στην παρουσία της. Και μαθαίνεις να συγκατοικείς με τις παθογένειες που τη συνοδεύουν.

Επειδή στερείσαι έμπνευσης και δημιουργικής αναζήτησης για το καλύτερο. Το διαφορετικό. Το ανώτερο. Το λίγο πιο σύνθετο, που δεν θα έπρεπε να τρομάζει, αλλά να ενθουσιάζει.

Αποτελεί άλλωστε και σε κάθε περίπτωση διαπιστωμένη και επαναλαμβανόμενη ιστορική πραγματικότητα, στα όρια της αυταπόδεικτης αλήθειας, ότι οι κοινωνίες δεν προοδεύουν με… χασμουρητά κοινοτυπίας.

Προοδεύουν μέσω εξαιρέσεων. Μέσω παραδειγμάτων, μειοψηφικών αλλά με θυελλώδη περιεχόμενο, που αρνούνται να συμβιβαστούν. Αρνούνται να παραδοθούν στην οργή της εθνικής απογοήτευσης. Αρνούνται να αναιρέσουν το δικαίωμά τους στο να διορθώσουν το μέλλον.

Η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ένα ιστορικό tipping point, που θα μπορούσε να αποτελέσει το φυσικό εφαλτήριο της ανάκαμψης. Τον πρόλογο της ελπίδας.

Η Ελλάδα της κρίσης, για να περάσει τη σκυτάλη στην Ελλάδα μετά την κρίση, χρειάζεται εξαιρέσεις. Παθιασμένες και επίμονες.

Η επόμενη Ελλάδα χρειάζεται εξαιρέσεις. Που θα πάρουν την κοινωνία από το χέρι και θα την περάσουν απέναντι. Στο φως. Το φως που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας