Η τελευταία (;) ευκαιρία του Μάκη Βορίδη να “επιστρέψει”

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 17, 2017, 11:11 am
4 secs

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Είναι (μόλις) 53 ετών… Η διαπίστωση μερικής έκπληξης εκκινεί από την αφετηρία της “γεμάτης” παρουσίας του Μάκη Βορίδη στον δημόσιο χώρο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την εποχή της νεότητας, που και ο ίδιος θέλει να αφήσει πίσω, στα χρόνια του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Και μετά, στη Νέα Δημοκρατία, αρχικά του Αντώνη Σαμαρά και σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δικηγόρος με μάχιμη διαδρομή, πολιτικός με… ακόμη πιο μάχιμη. Από τους λίγους που έχουν πραγματικές γωνίες στη θέση και τον λόγο τους, σε σημείο… παρεξηγήσεως πολλές φορές. Ο ίδιος ωστόσο, δεν έφτασε μέχρι εδώ με συμβιβασμούς, ούτε με… photoshop του ιδεολογικού αφηγήματός του.

Το θέμα είναι το… από εδώ και πέρα. Και το αν ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, της πιο χαοτικής της Ευρώπης, μετά τη Β’ Αθηνών, θα συνθέσει σωστά το παζλ που προβάλλει μπροστά του, ως μια νέα, και μάλλον τελευταία ευκαιρία να “επιστρέψει”.

Στον απόηχο των μεγάλων αλλαγών που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να φέρει τη Νέα Δημοκρατία πιο κοντά στον ρεαλισμό και τη μετριοπάθεια του Κέντρου, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό του θετικό πρόγραμμα για το μέλλον, και όχι διαμαρτυρίας για το ανάθεμα των πολιτών στην κυβέρνηση Τσίπρα, η δεξιά τάση του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μειοψηφική αλλά… ζωηρή και θορυβώδης, διεκδικεί εκπροσώπηση.

Ο Μάκης Βορίδης φαντάζει ως η φυσική επιλογή. Είναι; Οι τακτικές κινήσεις του στο παρελθόν, έδειξαν ότι δεν αποφεύγει τα λάθη που φρενάρουν την ενσωμάτωσή του στην “αστική Κεντροδεξιά”. Παρόλο που οι οικογενειακές καταβολές του, η γνωστική υπεραξία του, και ο συμπαγής λόγος του, είναι στοιχεία που θα του επέτρεπαν να… ροκάρει στην πλατιά πλειοψηφία της Κεντροδεξιάς. Δηλαδή, όχι μόνο στη δεξιά τάση της, αλλά στην πλατιά “συντηρητική πλειοψηφία”.

Από τη θυελλώδη κόντρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και την ταύτιση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, δυο επιλογές που δεν του βγήκαν, ο Μάκης Βορίδης… συμμορφώθηκε με τη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του 2015-2016. Too little, too late, που λένε και στο… χωριό μας.

Μετεκλογικά, ο Μάκης Βορίδης δείχνει να κάνει συντήρηση δυνάμεων, και να αναζητεί τα πατήματά του. Όπως κάθε ευφυής και γνωστικά προικισμένος άνθρωπος (βλέπε Ευάγγελος Βενιζέλος), κινδυνεύει να παγιδευτεί στον εφησυχασμό της αυτονόητης υπεροχής του. Αν όχι ο Μάκης Βορίδης, τότε ποιός;

Μόνο που στην πολιτική, η διαδοχή των εξελίξεων δεν έχει φυσική γεωμετρία. Ειδικά στην εποχή των social media, όπου οι υπερβολές και οι τσιρίδες υστερίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ευκολόπιστο ακροατήριο, έναντι του ορθού λόγου και της ηθικής αξιοπιστίας.

Οι σελίδες, ειδικά στον καιρό της κρίσης και των Μνημονίων, γυρίζουν πολύ γρήγορα. Δεν περιμένουν (σχεδόν) κανέναν…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής