Η τελευταία ελπίδα του Τραμπ να επανεκλεγεί το 2020, έχει διεύθυνση… στο Βερμόντ

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on May 31, 2018, 6:22 am
2 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ακόμη φυσικά είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει κανείς σε αξιοπρεπείς και αξιόπιστες προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, και το κατά πόσο θα είναι εύκολο για τον πλανήτη να… απαλλαγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή τάση των γεγονότων, δείχνει ότι, η σιωπηλή πλειοψηφία, η “ξεχασμένη Αμερική”, που χάρισε στον εκκεντρικό μεγιστάνα του real estate τη νίκη με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, έχει… χάσει τη μιλιά της, βλέποντας τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ να κατεβάζει επίπεδο στον θεσμό.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί που έχουν απογοητευτεί από τον Τραμπ, θα μετακινηθούν σε όποιον βρεθεί απέναντί του το 2020.

Θα χρειαστεί να υπηρετηθούν μια σειρά από παράμετροι.

Αν, για παράδειγμα, είναι υποψήφιος ο Τζο Μπάιντεν, όσο κι αν οι εκλογές κρίνονται την ημέρα της κάλπης, η αλλαγή “ιδιοκτησίας” στο Οβάλ Γραφείο θα πρέπει να θεωρείται, περίπου δεδομένη.

Οι σχετικές έρευνες γνώμης δείχνουν ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ πολύ δύσκολα θα κερδίσει τον Αμερικανό πρώην Αντιπρόεδρο της οκταετίας Ομπάμα.

Εκτός αν… έχει βοήθεια. Από τον Μπέρνι Σάντερς.

Αν δηλαδή, ο βετεράνος Γερουσιαστής του Βερμόντ, επιμείνει στην ήδη εκπεφρασμένη παρασκηνιακά άποψή του, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ, το 2020.

Η εμπειρία του 2016 μας έδειξε ότι, ο έμπλεος λαϊκισμού λόγος του Μπέρνι Σάντερς βρήκε πρόσφορο έδαφος περίπου στο 45% της κοινωνικής βάσης των Δημοκρατικών.

Βοήθησε φυσικά σε αυτό, το γεγονός ότι, απέναντί του βρήκε την “τοξική” Χίλαρι Κλίντον. Άνοιξε ωστόσο έτσι διάπλατα την πόρτα του λαϊκισμού, και επέτρεψε στον Ντόναλντ Τραμπ να τη… σπάσει.

Η επανάληψη ενός τέτοιου σκηνικού ενόψει του 2020, θα επέτρεπε στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, να κερδίσει ανάσες.

Έστω και τις τελευταίες.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος