Η “τελευταία ανάσα” για συμφωνία και… αναβολή εξελίξεων

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 22, 2016, 8:54 am
0 secs
screen-shot-2016-11-22-at-7-52-34-am

Μια ανάσα από την τελική συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση, φαίνεται ότι βρίσκονται κυβέρνηση και Θεσμοί. Οι εκπρόσωποι των τελευταίων αναχωρούν από την Αθήνα χωρίς… τελική υπογραφή, το κλίμα που βγαίνει ωστόσο και από τις Βρυξέλλες είναι μάλλον θετικό.

Τα “αγκάθια” εντοπίζονται κυρίως στο εργασιακό, το γεγονός ωστόσο ότι ήδη υπάρχει στο τραπέζι κείμενο συμφωνίας, επί του οποίου οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν απόψεις, ενισχύει την προσδοκία για αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης, και για θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης, με ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ή… λίγο αργότερα.

Από τη στιγμή που η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί θετικά, η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι Θεσμοί θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο θέμα του χρέους, και φυσικά, η Ελλάδα θα ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εφόσον το παραπάνω αισιόδοξο κλίμα επιβεβαιωθεί και στην πράξη, είναι προφανές ότι… αναβάλλονται οι όποιες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017, και με δεδομένο το “εμπόδιο” των γερμανικών εκλογών, το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής