Η “τελευταία έξοδος” του ανθρώπου που δημιούργησε τον Τραμπ. Και… τον Νίξον

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 18, 2017, 5:46 pm
11 secs

 

[email protected]

 

Η φυσική τάση της Ιστορίας να διεκδικεί μέσω μιας βαθιάς και προχωρημένης αίσθησης του χιούμορ, την εμπέδωση συμπερασμάτων που, υπό άλλες συνθήκες, θα σεργιάνιζαν στην επιφάνεια της ανθρώπινης καθημερινότητας, πέρασε… μια βόλτα από τις ΗΠΑ, με την αναγγελία θανάτου του δημιουργού του Fox News, Roger Ailes.

Ο Ailes, μια μάλλον σκοτεινή φιγούρα, “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, παραμερίζοντας ωστόσο τους σκελετούς στη ντουλάπα, που αφορούσαν τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης επώνυμων γυναικών και δημοσιογράφων, ακόμη και της Megyn Kelly, δύσκολα δεν θα κοντοσταθεί κανείς στο χιούμορ της Ιστορίας που λέγαμε.

Ο “Μιχαήλ Άγγελος” των Ρεπουμπλικανών, όπως τον είχαν αποκαλέσει οι συνεργάτες του Ρόναλντ Ρήγκαν για την ακαταμάχητη υπεροχή του μυαλού του, άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απειλείται να έχει την κακή τύχη του Ρίτσαρντ Νίξον. Λεπτομέρεια: Τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τον Ρίτσαρντ Νίξον, τους “δημιούργησε” ουσιαστικά ο Roger Ailes.

Η αρχή έγινε με τον Ρίτσαρντ Νίξον, στις προεδρικές εκλογές του 1968, τότε που ο Ailes σκαρφίστηκε μια από τις πιο εμβληματικές φράσεις στην παγκόσμια πολιτική Ιστορία: Την έννοια της “σιωπηλής πλειοψηφίας”. Ο… αστικός μύθος λέει ότι, ο μετέπειτα δημιουργός του Fox News, πήρε από το χεράκι τον άθρωπο που είχε ηττηθεί από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι για μια χούφτα ψήφους, και τον έκανε πολιικά αλεξίσφαιρο. Μέχρι το… Watergate, φυσικά.

Δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί. Βρέθηκε στο πλευρό του Ρόναλντ Ρήγκαν, χαρίζοντας στη μυθολογία της πολιτικής επικοινωνίας ακόμη μια εμβληματική ρήση: Την αποστροφή του Ρήγκαν ότι, δεν θα χρησιμοποιήσει το θέμα της ηλικίας κατά των… νεαρών και άπειρων αντιπάλων του, τη στιγμή που μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο άλλοτε σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου ήταν υποχρεωμένος να απολογείται για τις πολλές δεκάδες των ετών της δικής του διαδρομής ζωής.

Ο Roger Ailes βοήθησε και τον πρεσβύτερο Μπους να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια αφοσιώθηκε στο Fox News, προσφέροντας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την απόλυτη παρέμβαση που χαρίζει ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι. Διαμορφώνοντας επί της ουσίας την κουλτούρα συνείδησης και συμπεριφοράς μιας συντηρητικής κοινωνίας σε κάτι ακόμη πιο… συντηρητικό. Μετατρέποντας τους Ρεπουμπλικανούς από κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν σε κόμμα του… Ντόναλντ Τραμπ.

Ο “Μιχαήλ Άγγελος” δεν μένει πια εδώ. Η κληρονομιά του ωστόσο είναι τόσο εκκωφαντική, ώστε το όνομά του θα μνημονεύεται για πολλά ακόμη χρόνια. Και πιθανότατα όχι με θετική ηχώ…

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας