Η τακτική επιλογή Τσίπρα να στήσει διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2019

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on January 24, 2018, 1:43 pm
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η αποκάλυψη του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, περί προαποφασισμένης επιλογής της κυβέρνησης να μεταφέρει την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, από την άνοιξη στο φθινόπωρο του 2019, αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να… μπερδέψει το εκλογικό ακροατήριο. Και να επιδιώξει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

Βάζοντας δυο κάλπες… δίπλα-δίπλα, αυτές των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός επιλέγει για άλλη μια φορά, μια γνωστή τακτική από το εγχειρίδιο της πολιτικής επιβίωσης.

Από τη μια, προσδοκά ότι, στη δεύτερη κάλπη, αυτή την αυτοδιοκητικών εκλογών, θα διοχετευτεί μέρος της οργής των ψηφοφόρων, ώστε η αποδοκιμασία στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, να είναι μικρότερη, και ενδεχομένως διαχειρίσιμη.

Απ’ την άλλη, μπλέκει… σκανδαλιστικά τις εσωκομματικές ισορροπίες στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που θα βρίσκονται σε αναζήτηση συμμαχιών και συμπράξεων για τις εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους. Για παράδειγμα, θα είναι δύσκολο για το Κίνημα Αλλαγής να συμφωνήσει σε κοινούς υποψηφίους με τη Νέα Δημοκρατία, σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες, γνωρίζοντας ότι… την επόμενη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα αρθρώσει ρητορική… κανιβαλισμού του, με την κατηγορία της “σύμπραξης με τη Δεξιά”.

Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ιστορικά σε αυτή τη χώρα, ότι, ένας κομματικός μηχανισμός δεν αντέχει την πολυδιάσπαση. Και επειδή οι κομματικοί οργανισμοί δεν είναι απρόσωπα στοιχεία, αλλά… άνθρωποι, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα δώσουν βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι υποψήφιοι και τα προς διάθεση αξιώματα είνα περισσότερα (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) σε σχέση με τους… μόλις 300 της Βουλής.

Το παραπάνω μωσαϊκό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική “δυο ημιχρόνων”, που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι οι επόμενες των… επόμενων εκλογών θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το 2020, με αφορμή την τότε αδυναμία της Βουλής να εκλέξει συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκτός κι αν υπάρχει κανείς που, πιστεύει σοβαρά ότι, μπροστά στην προοπτική μακρόχρονης πολιτικής υπεροχής του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, χάρη στην απλή αναλογική, το Κίνημα Αλλαγής θα… αυτοκτονήσει πολιτικά μετά τις επόμενες εκλογές, συμπράττοντας με τη Νέα Δημοκρατία για την κατάργηση του νόμου του απλής αναλογικής.

Αφελείς βεβαίως κυκλοφορούν πάντα ανάμεσά μας. Όχι… τόσο πολύ, όμως.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής