Η Σύνοδος των G7 έχει σενάριο: Όλοι μαζί, και ο Τραμπ… μόνος του

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 08, 2018, 7:00 am
2 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η διήμερος Σύνοδος των G7 στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ, στον Καναδά, έχει ένα ευδιάκριτο σενάριο: Όλοι μαζί, και ο Τραμπ… μόνος του.

Με πρωτοβουλία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, οι υπόλοιποι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη, δείχνουν την προδιάθεση να εξαιρέσουν τον Αμερικανό ομόλογό τους από τον πυρήνα των κεντρικών αποφάσεων για το μέλλον του πλανήτη.

Η προσπάθεια φυσικά δεν είναι εύκολη, καθώς μιλάμε για την υπερδύναμη Αμερική, έχει ωστόσο τη σημασία του το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες, η Ουάσινγκτον φαντάζει απομονωμένη από τους πιο βασικούς και παραδοσιακούς συμμάχους της, σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Σύνοδος των G7 πραγματοποιείται σε μια τοποθεσία για… καρτ ποστάλ, στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ, ανάμεσα στον ποταμό Λόρενς και την οροσειρά Λορέντιαν, και είναι η 44η η οποία διοργανώνεται.

Ο Καναδάς είναι αυτή τη φορά ο οικοδεσπότης, που υποδέχεται ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία, μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής