Η συνεργασία Ελλάδας-Ευρασίας στην ατζέντα της ΔΕΘ

Υστερόγραφα Team
Posted on September 14, 2017, 12:35 pm
8 secs

 

 

Διασύνδεση ανθρώπων-επιχειρήσεων-πολιτισμών!

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, την ανταλλαγή απόψεων και επενδυτικών ευκαιριών σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές και εν γένει τις τεχνολογίες, η ΔΕΘ HELEXPO συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα της, τη διοργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με αντιπροσωπευτικούς φορείς και παράγοντες της χώρας, που αφορούν στην προοπτική της επιχειρηματικής ανάπτυξης, μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Πρωτίστως, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, καθώς η χώρα της Ανατολικής Ασίας αποτελεί την τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ. Οι ημερίδες και τα επιχειρηματικά φόρα της ΔΕΘ HELEXPO, μπορεί να έχουν ως σημείο αναφοράς την Κίνα, το αντικείμενο συζήτησης επεκτείνεται όμως και σε άλλες χώρες. Όπως συνέβη με τη διοργάνωση επενδυτικού και οικονομικού φόρουμ που αφορούσε στην περιοχή της Ευρασίας.

Υπό τον τίτλο Eλλάδα-Ευρασία: Μία νέα γέφυρα Συνεργασίας και Ανάπτυξης”, οι διοργανωτές του φόρουμ (ο Oργανισμός Enterprise Greece του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Ίδρυμα Roscongress), στόχευσαν στην εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό βιομηχανικών και αγροτοβιομηχανικών συγκροτημάτων των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής.

Την οικονομική ένωση δηλαδή κρατών που αποτελείται από τις Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία και Ρωσία, η οποία αποτέλεσε τη διάδοχο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας. Με την συνθήκη ίδρυσής της να τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο Αρμένιος πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Τιγκράν Σαρκισιάν, δήλωσε στο φόρουμ, ότι είναι σημαντικό να διευρυνθούν οι άμεσες επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ο.Ε. και της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασία υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της βιομηχανίας, δημιουργώντας έτσι κοινές επιχειρήσεις.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει επενδύσει στις επαφές της με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Με στόχευση αυτήν την αναπτυξιακή και συνεργατική γεφύρωση με τις εν λόγω χώρες.

Η ιδέα για την ίδρυση ενός περιφερειακού εμπορικού συνασπισμού χωρών δεν είναι όμως πρόσφατη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον μέχρι και σήμερα Πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Το Καζακστάν, η χώρα επομένως που αποτέλεσε, δια του Προέδρους της, πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής,  εκπροσωπήθηκε στο φόρουμ από τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Ελλάδα, Αλεξέϊ Βόλκοβ. Ο οποίος προ ολίγων μηνών είχε παραχωρήσει συνέντευξη στα Υστερόγραφα, στην οποία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν και στα ελληνικά χρώματα που πλημμύρισαν την πρωτεύουσα της χώρας του Αστάνα. Καθώς λίγες μόλις ημέρες πριν έκλεισε ο κύκλος της τρίμηνης διεθνούς έκθεσης EXPO-2017 της Αστάνα, στην οποία η Ελλάδα είχε έντονη παρουσία.

Από τις εγκαταστάσεις της δικής μας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Βόλκοβ μίλησε για τη δημιουργία μιας νέας δομής εμπορικού κύκλου εργασιών μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας. Σημείωσε επίσης, ότι η συνεργασία αναπτύσσεται στους τομείς της παραγωγής τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικής, κλωστοϋφαντουργίας, κατασκευών, τουρισμού, εκπαίδευσης.

Η όλο και πιο στενή συνεργασία της χώρας μας με τη μεγάλη αυτή χώρα της Ευρασίας, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της σημασίας που δίνει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όπως άλλωστε τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργιος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρευρέθη στις εργασίες του φόρουμ, “η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περνάει σε σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ο.Ε.”.

Με αποτέλεσμα, τη δημιουργία μίας οικονομικής “γέφυρας” για τους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου και της ενέργειας, που με ενδιάμεσο, αλλά και βασικό σταθμό τις χώρες της Ευρασίας, φτάνει στην Άπω Ανατολή και την Κίνα. Την χώρα που έχει την τιμητική της στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι