Η συμφωνία με τους δανειστές “ξεκλειδώνει” τις εκλογές (τέλη 2018 ή… αργότερα)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 05, 2017, 3:05 pm
0 secs

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, “ξεκλειδώνει” ουσιαστικά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Είναι προφανές ότι, εφόσον η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές στα τέλη του 2018, προκειμένου να κληρονομήσει την καυτή πατάτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να διαμορφωθούν συνθήκες “δεξιάς παρένθεσης”, με νέες εκλογές, είτε μετά από μερικούς μήνες, την άνοιξη του 2019, μαζί με τους εκλογές για την Τοπική Αυτοδοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβπύλιο, είτε λίγο αργότερα, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επειδή οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον νόμο της απλής αναλογικής, που έχει ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εύλογο να προσδοκούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστεί γρήγορη και μεγάλη φθορά, υπό το βάρος των δυσβάσταχτων για την κοινωνία μέτρων.

Το παρελθόν άλλωστε μας έχει διδάξει ότι, οι πολίτες ξεχνούν μάλλον γρήγορα το ποιός έχει ψηφίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, και στρέφουν την οργή τους κατά εκείνου που τα εφαρμόζει.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής