Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ σε… κόμμα τσέπης

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on September 22, 2017, 4:40 pm
2 secs

 

Καθώς η Κεντροαριστερά οραματίζεται το μέλλον της, με την προσδοκία να είναι ουσιαστικά καλύτερο από το πρόσφατο παρελθόν, περιμένοντας και τον νέο αρχηγό της, η επιλογή πολιτικής στρατηγικής θα αποτελέσει σύντομα το κύριο αντικείμενο συζήτησης.

Στην πραγματικότητα, το θέμα απασχολεί ήδη και εις βάθος τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Απ’ τη μια υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που άλωσε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει ωστόσο την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Απ’ την άλλη, υπάρχει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολιτικός και… οικογενειακός αντίπαλος επί δεκαετίες.

Η κοινή λογική λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και διατηρώντας αποστάσεις ασφαλείας. Χρειάζεται ωστόσο στρατηγική και πολιτική έμπνευση, για να μην ευνουχιστεί και… απορροφηθεί από το κυβερνών κόμμα. Εκεί βρίσκεται η κοινωνική βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν λοιπόν η επιλογή της νέας ηγεσίας βρίσκεται… απέναντι, προφανώς και στην κάλπη το ραντεβού με τους ψηφοφόρους θα θυμίζει… αναπάντητη κλήση.

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε έζησε το σχετικό δράμα την περίοδο 2012-2015. Ίσως και να αδικεί το αποτέλεσμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κληρονόμησε από τον Γιώργο Παπανδρέου την απόλυτη καταστροφή, και προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το πολιτικό ταλέντο και η υπεραξία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Η τριετής συγκατοίκηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη διακυβέρνηση, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό γκρεμό. Το συρρίκνωσε σε… κόμμα τσέπης, που λίγο έλειψε να μην μπει στη Βουλή στις εκλογές του 2015.

Έτσι άλλωστε συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, με κάθε κυβέρνηση συνεργασίας όπου υπάρχουν διακριτοί όροι ισχύος. Στην περίπτωση της διακυβέρνησης 2012-2015, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο ισχυρός πόλος της εξίσωσης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον ρυθμό του πρώην πρωθυπουργού.

Στην κάλπη τιμωρήθηκαν τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που το τελευταίο απειλήθηκε ευθέως με διάλυση. Και, στη συνειδησιακή μνήμη των οπαδών και των στελεχών του, ο τρόμος αυτός δεν παραγράφεται.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος