Η στρατηγική του Καζακστάν για την προσέλκυση επενδύσεων “νέας γενιάς”

Αθηνά Κοροβέση
Posted on December 07, 2017, 7:00 am

 

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Σημείο συνάντησης επενδυτών από ολόκληρο τον κόσμο κατέστη το Καζακστάν με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εκβιομηχάνισης στις 6 Δεκεμβρίου στην Αστάνα.

Η πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας, με επαρκή δείγματα μιας ανερχόμενης πόλης-πρότυπο, που κατόρθωσε να καθιερωθεί στην κοινή γνώμη ως το κατεξοχήν αρχιτεκτονικό παράδειγμα προς μίμηση, διοργάνωσε επενδυτικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 100 μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέχθηκαν κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως οι COSCO Shiping, COFCO, China Gezhouba International Engineering, Calik Holding, Alstom, Aberdeen Standard Life, Tokyo Rope, Marubeni, ENI, Farm Frites, ROSATOM, Cottonex, CIS-Airbus Group, Nasdaq, World Bank, Mitsui & Co., Master Card, Yildirim Holding, και πολλές άλλες.

 

Κύριος στόχος του μεγαλοπρεπούς φόρουμ, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Bakytzhan Sagintayev, ήταν η προώθηση της συζήτησης για τη διαμόρφωση μίας βιώσιμης και ευρείας κλίμακας στρατηγικής για την τόνωση της προσέλκυσης επενδύσεων “νέας γενιάς” στη χώρα.

 

Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, πρεσβείες, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, και μέσα μαζικής ενημέρωσης από 30 χώρες, εξετάζοντας επενδυτικές προτάσεις και επιχειρηματικές προοπτικές με τους επικεφαλής του Καζακστάν, με τον δημόσιο τομέα, καθώς και με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του διεθνούς και πλέον αξιόπιστου δικτύου PricewaterhouseCoopers, το Καζακστάν έρχεται 18ο ανάμεσα σε 189 χώρες, σε όρους ευνοϊκότερης επένδυσης.

Επιπροσθέτως, βρίσκεται στην 36η θέση από 190 χώρες στην κατάταξη του δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μελετά την υλοποίηση επενδύσεων.

Η νέα εθνική επενδυτική στρατηγική του Καζακστάν, που υιοθετήθηκε μέσα στο 2017, είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και συμπληρωματικά, στην προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών.

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας για την υλοποίηση των στόχων της εθνικής επενδυτικής στρατηγικής, αφορούν ενδεικτικά:

-στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

-στο νέο σχέδιο φορολογικού κώδικα που ενσωματώνει την προστασία των συμφερόντων των υπεύθυνων φορολογούμενων

-στο δικαίωμα που δίνει ο νέος κώδικας διαχείρισης του υπεδάφους και του ορυκτού πλούτου, που μειώνει την αίτηση δικαιώματος διαχείρισης ορυκτών πόρων για τα στερεά εμπορικά ορυκτά, από μία περίοδο 18 μηνών, σε 10 ημέρες

-στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αποδέσμευση των εμπορευμάτων από τα τελωνεία, σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα, ο οποίος θα δίνει προτεραιότητα πλέον στις ηλεκτρονικές δηλώσεις, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται έως και 6 φορές μείωση του χρόνου για την παραπάνω διαδικασία

-στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και ατα νέα πρόσθετα οφέλη για τους επενδυτές, μέσω του σχεδίου νόμου για τη διακυβέρνηση των ελεύθερων οικονομικών και βιομηχανικών ζωνών

-στη μείωση κατά 60% των απαιτήσεων αναφορικά με τον έλεγχο των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων

-στη μείωση κατά 40% στις προγραμματισμένες φορολογικές επιθεωρήσεις

-στην απλούστευση των διαδικασιών εισόδου στη χώρα, μέσω συστήματος ηλεκτρονικής θεώρησης για τους επενδυτές, αλλά και με ενισχυμένους έλεγχους στα σύνορα.

-στη βελτίωση των δημόσιων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους επενδυτές, με την παροχή εντός 10 ημερών απάντησης στην αίτησή τους, στην αγγλική γλώσσα (τη στιγμή που επίσημες γλώσσες του κράτους είναι τα καζακικά και τα ρωσικά, που χρησιμοποιούνται ισότιμα στους κρατικούς θεσμούς)

-ως συνέχεια του ανωτέρω, προβλέπεται να εισαχθεί στις δημόσιες υπηρεσίες η αγγλική γλώσσα από το έτος 2020, με τα βασικά νομοθετικά έγγραφα να δημοσιοποιούνται πλέον και στην αγγλική στους ιστοτόπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της εθνικής εταιρείας “Kazakh Invest”.

Όλα τα παραπάνω αναλύθηκαν εκτενώς στη συζήτηση της εκδήλωσης, η οποία έφερε και ουσιώδη, έμπρακτα αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας. 11 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφησαν στο πλαίσιο του φόρουμ, αποδεικνύοντας την ανυπέρβλητη δύναμη της αγοράς.

Άξιο αναφοράς, είναι και το γεγονός ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, η οποία, όχι μόνο στην περίπτωση του Καζακστάν αλλά και παγκοσμίως, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων, και δη του επενδυτικού, εισάγοντας νέα δεδομένα από τα οποία προέκυψε η λεγόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση».

Ενώ τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Αστάνα παρομοιάστηκε ως ισάξια των επενδυτικών τιτάνων, της Σιγκαπούρης και του Ντουμπάι. Πόσο τυχαίο να είναι άλλωστε ότι το Καζακστάν αποκαλείται ως το «Ντουμπάι της Στέπας»;

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies