Η στρατηγική “επιθετικού ρεαλισμού” που φιλοτεχνεί ο Κυριάκος

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 19, 2016, 5:43 pm
screen-shot-2016-09-19-at-5-39-51-pm

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με τον μεθοδικό και ήπιο λόγο του να κερδίσει τις εντυπώσεις με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, αφήνοντας ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα της στρατηγικής στόχευσης που επιθυμεί να υπηρετήσει.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με ορατή την πρόκληση να διεκδικήσει να γίνει ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, και θα την οδηγήσει πέρα και μακριά από τις χρόνιες παθογένειες που προκάλεσαν εξ αρχής την κρίση αυτή, υιοθετεί μια στρατηγική “επιθετικού ρεαλισμού”.

Απευθύνεται στη λογική του μέσου Έλληνα, σε μια κοινωνία η οποία ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα τα τελευταία χρόνια από υποσχέσεις και συμπεριφορές λαϊκισμού, εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα έχασε χρόνο, και δυσκολεύεται πλέον να χαρτογραφήσει με αυτοπεποίθηση τον οδικό χάρτη της εξόδου της από την κρίση.

Με ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων, εκείνης της κρίσιμης μάζας που τα τελευταία χρόνια απογοητεύτηκε από το πολιτικό σύστημα, και είναι εκ των πραγμάτων σήμερα περισσότερο αυστηρή στις επιλογές της.

Ταυτόχρονα, όπως έδειξε και με τη ρητορική την οποία άρθρωσε στη ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο, όσο και με τις απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, δεν σκοπεύει… να αλλάξει. Δεν προτίθεται να παρουσιάσει μια εικόνα πολιτικού διαφορετική από εκείνη που τον συνοδεύει, και έχει αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο της κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την επί της ουσίας άρνηση να διολισθήσει στην παροχολογία, και τις συγκροτημένες δεσμεύσεις που επέλεξε αντί του… παζαριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι, από τη στιγμή που δεν έχει πλήρη γνώση ενός θέματος, δεν θα τοποθετηθεί δημόσια, επειδή… έτσι συνηθίζεται, ώστε να μην ξεγελάσει μια κοινωνία που έχει προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα.

Το δίπολο “μεταρρυθμίσεις” και “νέος πατριωτισμός”, αποτελούν κωδικοποιημένα τους δυο πυλώνες μέσα στους οποίους θα κινηθεί ο στρατηγικός προσανατολισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα, με διαρκείς επικαιροποιήσεις επιμέρους τακτικών κινήσεων, στη βάση της συγκυρίας και των νέων δεδομένων που θα προκύπτουν.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος