Η Σπυράκη εξαπέλυσε βολές κατά Τσίπρα, για το Σκοπιανό και τον προπηλακισμό Μπουτάρη

Υστερόγραφα Team
Posted on May 21, 2018, 12:55 pm
8 secs

 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης της Μαρίας Σπυράκη:

 

 

• Για την επίθεση στον κ. Μπουτάρη

 

-Σε κάθε περίπτωση εμείς καταδικάσαμε απερίφραστα τη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε σε όλους ότι εμείς δεν κάνουμε επιλεκτική καταδίκη της βίας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε για την ανάγκη να σταματήσει η ρητορική του μίσους. Γιατί είναι η ρητορική του μίσους αυτή που τροφοδοτεί τη βία.

 

-Επιτρέψτε μου να διαβάσω το τουίτ του Πρωθυπουργού γιατί έχει σημασία: «Αυτοί που επιτέθηκαν στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι, που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους». Λοιπόν, η δική μας τοποθέτηση είναι σαφής: Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας, υπό καμία προϋπόθεση. Είτε η βία ασκείται από ακραία στοιχεία, που συλλαμβάνονται και ορθώς, είτε από άλλους. Είναι ανάγκη αντί να φθάσουν να συλλαμβάνονται εκ των υστέρων, να είχε αποτραπεί η επίθεση στο Δήμαρχο εκ των προτέρων. Είτε η βία  ασκείται   από αγανακτισμένους, είτε ασκείται  τον Ρουβικώνα που πλέον είναι της μόδας και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, η αντιμετώπισή μας είναι η ίδια. Καλλιεργήθηκε  ένας διχασμός στην Πατρίδα μας , ένας διχασμός ανάμεσα στους πολίτες, χρόνια τώρα. Εδώ ήμασταν  όταν γινόταν η συζήτηση για τις κρεμάλες. Δεν έγινε καμία καταδίκη απέναντι σε αυτή τη ρητορική. 

 

-Έχουμε μια αλληλουχία γεγονότων. Η ρητορική της βίας είναι αυτή που πρέπει να εκλείψει. Ο διχασμός είναι αυτός που πρέπει να εκλείψει και  να σταματήσουμε σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε τη βία υπό προϋποθέσεις.

 

-Εξ αρχής, αν μια πολιτική δύναμη τοποθετήθηκε αντίθετα σε όλο αυτό, αυτή είναι η Ν.Δ. Και η Ν.Δ. τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βία με ή χωρίς προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Η βία είναι βία. 

 

 

• Για το Σκοπιανό

 

-Στη Ν.Δ.  είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι διατυπώσαμε την εθνική θέση. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το «Μακεδονία του Ίλιντεν», που είναι η  επιτομή του αλυτρωτισμού. Κι ακριβώς αυτή η ονομασία δεν έπρεπε καν να γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά να υπάρχει στο τραπέζι. Έγινε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτή την επικοινωνία ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι έγινε συζήτηση επί του συγκεκριμένου ονόματος. Και είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό το όνομα δεν έπρεπε να γίνει δεκτό να μπει στο τραπέζι. Έχει σημασία να θυμηθούμε, ότι η εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, δεν είχε στόχο τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός «Μακεδονικού κράτους», με βάση το «Μακεδονικό έθνος» και με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Αν αυτό θεωρούμε ότι δεν αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού, την πιο βαθιά καρδιά του αλυτρωτισμού και καθόμαστε και το συζητάμε, τότε επιτρέψτε μου να έχουμε τελείως διαφορετική προσέγγιση, από αυτή που έχει η Κυβέρνηση. 

 

-Μια σειρά μετριοπαθείς άνθρωποι, οι οποίοι είναι και κοντά στην Ν.Δ., αλλά δεν είναι και απαραίτητα στη Ν.Δ., πραγματικά θεώρησαν ότι είναι τελείως απαράδεκτο αυτό. Εξανέστησαν διότι πρώτη φορά άκουσαν να γίνεται μια συζήτηση, που μπαίνει  στον πυρήνα του αλυτρωτισμού αυτής της υπόθεσης. 

 

-Δεν θα κάνουμε αυτή την ώρα επιλογή ονομάτων. Έχουμε θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις, προκειμένου να γίνει η συζήτηση για το όνομα. Αλλαγή Συντάγματος και erga omnes. 

 

 

• Για τη θέση του κ. Τσίπρα να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους σε ένα βάθος χρόνου

 

-Στη Ν.Δ. δεν πιστεύουμε ότι πρέπει  να δώσουμε προκαταβολικά τα όπλα και να πάρουμε με δόσεις τη συμμόρφωση. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι  πρέπει να πούμε «ναι» στην ένταξη  στο ΝΑΤΟ για την  πΓΔΜ. Και προφανώς δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. Όπως πολύ καλά ξέρετε, η πΓΔΜ είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε. Και αντιμετωπίζει, εκτός από το όνομα, και μια σειρά άλλα  ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Άλλα θεραπεύτηκαν, άλλα όχι. Ως εκ τούτου, δίνοντας ημερομηνία, η Ελλάδα -γιατί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου- παραδίδει προκαταβολικά τα όπλα της. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε την πΓΔΜ να συμμορφώνεται με συνταγματική αλλαγή και στον αλυτρωτισμό και σε ένα όνομα το οποίο θα είναι αμοιβαία αποδεκτό και να ισχύει έναντι όλων -erga omnes- και τότε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους κινήσεις.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι