Η Σοφία Καζαντζιάν μιλάει στα “Υστερόγραφα”: Με δύναμη και Ρίτσο στην Ιρλανδία του Μπέκετ και του Ουαϊλντ

Υστερόγραφα Team
Posted on March 08, 2017, 5:43 pm

Συνέντευξη στην Εύα Σαμουήλ

Ένα νέο ζευγάρι, δεμένο στη ζωή αλλά και στην τέχνη  ετοιμάζεται ξανά φέτος για ένα ταξίδι με άρωμα …Ρίτσου.Αυτήν την φορά στην Ιρλανδία.

Η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου αν και πολύ νέοι ηλικιακά αγαπούν την ελληνική ποίηση και τους έλληνες ποιητές και τα τελευταία τρία χρόνια ταξιδεύουν σ΄Ανατολή και Δύση με παραστάσεις που στήνουν οι ίδιοι μεταφέροντας στα πέρατα της γης τον ελληνικό ποιητικό λόγο. Πρόπερσι και πέρυσι ήταν ο Καζαντζάκης και ο Σολωμός

Φέτος είναι ο Γιάννης Ρίτσος και ένα ποίημα που έχει αγαπηθεί πολύ από το θέατρο. Σονάτα στο Σεληνόφως.

Συναντήσαμε τη Σοφία Καζαντζιάν εν μέσω ετοιμασιών  καθώς στις 25 Μαρτίου θα γίνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία , ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο απ΄όπου αποφοίτησαν ο Οσκαρ Ουαίλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ.

 Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο, της Ελληνικής Κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου.

 Μετά το Δουλβίνο θα παρουσιαστεί στο Παρίσι, στη Μόσχα και θα συνεχίσει την πορεία στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και εκτός Ευρώπης.

Τι σημαίνει ο Ρίτσος σήμερα για τους Έλληνες;

 

Ο Γιάννης Ρίτσος, ηρωικός και ανθρώπινος είναι η φωνή που θα ήθελα να έχει ο κόσμος. Μία φωνή που μιλάει για δρόμους που ενώνουν και όχι για δρόμους που διχάζουν. Μία φωνή που σε καλεί να ακούσεις πως τώρα, πιο πολύ από ποτέ, όχι μόνο ο Έλληνας, αλλά ο άνθρωπος οφείλει να γίνει η αλλαγή που θέλει να έρθει. Αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει εάν ξεπεράσουμε το “μικρό” μας εαυτό, εάν καταλάβουμε πως οι ψυχές των ανθρώπων δε χωράνε σύνορα και ιδεολογίες που μας απομακρύνουν από το στόχο να γίνει επιτέλους αυτός ο κόσμος πιο ανθρώπινος.

 

 

 

 

 

Τι μπορεί να μας δημιουργήσει η ποίηση;

 

Ορίζοντες ανοιχτούς, απέραντους στο πνεύμα και στην ψυχή. Τη δύναμη να μη χρειαζόμαστε πνευματικά και κοινωνικά δεκανίκια για να υπάρξουμε.

 

 

 

Σονάτα του Σεληνόφωτος venceremos: τι θα δει το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κοινό;

 

Πρόκειται για μία σύνθεση ποιημάτων του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου με πυρήνα τη Σονάτα του Σεληνόφωτος σε μία παράσταση – φόρο τιμής στον ποιητή, η οποία συνδυάζει θέατρο, ποίηση, χορό, σωματοποίηση και μουσική/τραγούδι. Ακολουθεί το ύφος των προηγούμενων παραστάσεων του Μάριου Ιορδάνου για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Νίκο Καζαντζάκη, έχοντας ως κοινό στόχο να μιλήσει το έργο σε μία γλώσσα διεθνή, όπως οφείλει να είναι η τέχνη του θεάτρου. Το Venceremos, λατινική λέξη που σημαίνει “θα νικήσουμε, θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια” μιλάει για τον άνθρωπο που βγαίνει νικητής μέσα από τον προσωπικό του αγώνα με τη φθορά (ψυχική, κοινωνική, σωματική), έχοντας συνειδητοποιήσει πως η ζωή δεν είναι “παρά μόνο μιας στιγμής το φτερούγισμα”. Αυτόν τον άνθρωπο, αυτή την ελεύθερη ψυχή ενσαρκώνω στο έργο και γι’ αυτό θα είναι το πρώτο ανέβασμα της Σονάτας που έχει γίνει ποτέ με νέα σε ηλικία ηθοποιό. Επί σκηνής ερμηνεύω, χορεύω, τραγουδάω ελεύθερη όπως θα ήθελε η καρδιά και όχι το περιορισμένο από το γήρας σώμα της ηρωίδας.

 

 

 

ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος ως καλλιτέχνη;

 

Να μπορώ να είμαι πνευματικά, ψυχικά και σωματικά υγιής ώστε να έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να εκφράζομαι όπως τώρα μέσα από την τέχνη του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της γης, όπου αυτό είναι εφικτό, το λόγο μεγάλων πνευμάτων, όπως ο Γιάννης Ρίτσος.

 

 

 

ποιος είναι ο επόμενος ποιητής, μετά τον Καζαντζάκη, Σολωμό και Ρίτσο….

 

Προς το παρόν είμαι ενθουσιασμένη με την πραγμάτωση ενός πολύ μεγάλου ονείρου μου… να ανεβάσουμε τη Σονάτα του Σεληνόφωτος με το δικό μας τρόπο, το δικό μου και του Μάριου Ιορδάνου και να μιλήσω μέσα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, όπως αυτή μίλησε στην ψυχή μου από όταν διάβασα στην παιδική μου ηλικία ποιήματά του και όπως συνεχίζει να μου μιλά μέχρι σήμερα.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι