Η σκοτεινή παρένθεση των Μνημονίων, και το φως (που στο τέλος… νικάει πάντα το σκοτάδι)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 24, 2017, 6:55 pm
2 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία” την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

 

 

Στις λεπτομέρειες, εκτός από εκείνον που… δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε, κρύβεται μεταξύ άλλων και το ελιξήριο της προόδου. Εκκινώντας από την κατανόηση διαφορών που, σε θεωρητικό επίπεδο και με την πρώτη ματιά, φαντάζουν ήσσονος σημασίας, ενώ στην πραγματικότητα ξεκλειδώνουν το μέλλον.

Για παράδειγμα… Η Ιστορία των εθνών μας διδάσκει ότι, κενά δεν υπάρχουν. Το αέναο και ανατροφοδοτικό νήμα μιας εθνικής ταυτότητας, δεν διακόπτεται. Δεν χάνεται, τουλάχιστον όχι προτού… αντικατασταθεί από μια εξελιγμένη μετενσάρκωσή του.

Η παραπάνω διαπίστωση ωστόσο, δεν εμποδίζει την Ιστορία να… χαλαρώνει σε κενά. Παρενθέσεις. Αξιοποιώντας την… ανάπαυλα για να ξαποστάσει, να επανεξετάσει προτεραιότητες, να διδαχθεί από όσα προηγήθηκαν, να χαρτογραφήσει όσα θα ακολουθήσουν, με όρους ρεαλιστικής αυτοπεποίθησης.

Η Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων 8 ετών, μετά το 2010 και την απώλεια εθνικής αυτοδιάθεσης μέσω των Μνημονίων, βιώνει αυτό ακριβώς το οξύμωρο: Μια παρένθεση, και μάλιστα σκοτεινή.

Σε εμάς, στις τρέχουσες γενιές, έλαχε ο κλήρος να βιώσουμε μια ακραία κρίση χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Να δούμε να ανατρέπεται άγαρμπα και εν πολλοίς βιαίως η ζωή μας. Να σκοτεινιάζει απρόσμενα ο ορίζοντας του εθνικού, συλλογικού, κοινωνικού και ατομικού μέλλοντος. Να βιώνουμε το δέος της απώλειας των μέχρι πρότινος αυτονόητων. Να φλερτάρουμε με την ακινησία της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, του σκοτεινού τούνελ.

Αυτά τα δύσκολα και περίεργα χρόνια, παραδοθήκαμε στις παθογένειές μας, με ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Ένα σκηνικό εθνικής μιζέριας, που, ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Είναι ανάγκη να μπει φρένο στην επέλαση των άκρων και των ακροτήτων που τα συνοδεύουν, και σεργιανίζουν στο σύνολο του πολιτικού τόξου, δημοκρατικού και… μη.

Η ιστορική κιβωτός του ελληνικού έθνους κληρονόμησε σε εμάς την τρέχουσα, σκοτεινή παρένθεση. Ίσως για να δοκιμαστούν οι αντοχές μας. Ώστε, η επόμενη Ελλάδα να έχει τα λιγότερα δυνατά, αριθμητικά και ποιοτικά, από τα τοξικά στοιχεία που μας έφεραν την κρίση και τη γιγάντωσαν, με την ασυγχώρητη διαχείριση των συνεπειών της.

Η Ιστορία, βεβαίως, διδάσκει και κάτι ακόμη. Ότι, μετά από κάθα σκοτεινή παρένθεση, πολύ περισσότερο όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, ακολουθεί το φως. Εκείνο που, στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας