Η πρόβλεψη του Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 11, 2016, 10:01 am

 

Screen Shot 2016-07-11 at 9.59.03 AM

Σύμφωνα με το “γαλάζιο” ρεπορτάζ, και τις σχετικές διαρροές από τη Συγγρού που βρήκαν στέγη σε πολλές κυριακάτικες εφημερίδες, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αντέξει.

Δεν θα αντέξει για πολύ. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει μπροστά του καθαρό πολιτικό ορίζοντα, χωρίς εκλογές, μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, η κοινωνική πίεση και η πολιτική συγκυρία ωστόσο, δύσκολα θα του επιτρέψουν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη το 2004, όταν ο τότε πρωθυπουργός εξάντλησε την τετραετία, για να εκλεγεί πανηγυρικά η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Πότε βλέπει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές; Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμά πως, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να υπερβεί την άνοιξη του 2017.

Τότε, σεργιανίζουν μια σειρά απο συμπτώσεις, που μπορούν να οδηγήσουν το ατύχημα. Θα βιώνουμε τους πρώτους μήνες αλλαγής σκυτάλης στις ΗΠΑ, είτε έχει εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θα έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε τα απόνερα του Brexit. Η Γαλλία θα αναζητεί τον επόμενο Πρόεδρό της, πασχίζοντας να σταματήσει τη Μαρίν Λεπέν. Και η Γερμανία θα προετοιμάζεται για τις δικές της βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2017.

Την ίδια στιγμή, εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πέσει έξω στους δημοσιονομικούς στόχους της, θα ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”, με ό, τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για μισθούς και συντάξεις, και η εσωκομματική πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει αυξηθεί.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να προκαλέσει τότε, την άνοιξη του 2017 πρόωρες εκλογές, και να διεκδικήσει την επανάληψη του 2012, με… νέες εκλογές μετά από έναν μήνα, οπότε και θα εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής.

Θα προσπαθήσει δηλαδή να ψαλιδίσει το πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, και να βάλει εμπόδια στην πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρωθυπουργία. Και αυτό, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ το γνωρίζει καλά. Και προετοιμάζεται να το αντιμετωπίσει.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος