Η πρόβλεψη Βενιζέλου ότι η δραχμή θα οδηγούσε σε Εμφύλιο στην Ελλάδα

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on May 03, 2017, 1:37 pm
1 sec

Η συνέντευξη-ποταμός του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Αντώνη Σρόιτερ, είναι γεμάτη από αυτόνομες αποστροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για ξεχωριστές αναλύσεις μιας σειράς από σημαντικών θεμάτων.

Έχουμε λοιπόν… καιρό για να αναλύσουμε ζητήματα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε ότι προσεγγίζει ως πρωτεύουσας σημασίας. Υπάρχει ωστόσο μια αποστροφή του, που… δεν μπορεί να περιμένει.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Σαμαρά, έδειξε ότι… η δεύτερη ιδιότητα είναι εκείνη που τον ενδιαφέρει να τονίζει περισσότερο, στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Ώστε να θυμίζει την περίοδο 2012-2015, που εκτιμά ότι, συγκρίνοντάς τη με όσα ακολούθησαν την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, του προσφέρει περίσσευμα από πολιτικά επιχειρήματα.

Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι, μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στο δημοσιονομικό καθεστώς της δραχμής, θα άνοιγε επί της ουσίας ζήτημα Δημοκρατίας. Και, ως καλός συνταγματολόγος, δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε στην ουσία της αποστροφής του: Δεν απέκλεισε Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα. “Οικονομική και κοινωνική κρίση, οξύτατες αντιπαραθέσεις, για να μην πω Εμφύλιο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ωμότητα της πρόβλεψης σοκάρει. Έστω κι αν δεν απέχει από “εμφύλιο”, η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Μια Ελλάδα όπου, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν εχθροί. Και από εκείνη ξεκινάει η μεγάλη παθογένεια της χώρας.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής