Η (πρωτοφανής) πολιτική κινητικότητα του Ομπάμα, με “αρχηγείο” το Ίδρυμά του

Υστερόγραφα Team
Posted on March 07, 2017, 3:21 pm
17 secs

 

[email protected]

 

Έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μόλις πριν ενάμιση μήνα, αλλά στους περισσοτέρους η απουσία του έγινε αισθητή την ιστορική ημέρα της 20ής Ιανουαρίου 2017. Ίσως και νωρίτερα, από την ημέρα κιόλας των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως γνωρίζει πολύ καλά πόσο πολύ έχει λείψει στον αμερικανικό λαό. Και ίσως όχι τόσο για την πολιτική του ατζέντα, αλλά για την αμεσότητα, την απλότητα, την ευαισθησία, την ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς του (ενίοτε λίγο επιτηδευμένη βέβαια), την προστατευτικότητα προς την οικογένειά του και τη ρητορική του δεινότητα.

Γι΄ αυτό και όπως φαίνεται επιστρέφει δριμύτερος. Ή ορθότερα, δεν έφυγε ποτέ από την πολιτική σκηνή της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο τωρινός κάτοικος του Λευκού Οίκου ήταν κάποιος άλλος δηλαδή, ίσως ο Ομπάμα να μην το τολμούσε αυτό. Ίσως όμως να είναι και στη φύση του να επεμβαίνει στα κυβερνητικά δρώμενα και να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του όταν οι κυβερνητικές πολιτικές του Τραμπ αποδεικνύονται αντίθετες με τα πιστεύω του. Ίσως να τον ωθεί σε αυτό ακόμα και η πρώην Πρώτη Κυρία, από τις πιο ενεργές, αν όχι η πιο ενεργή, που υπήρξε ποτέ, και η οποία αποδείχτηκε σύμβουλός του σε κάθε επίπεδο.

Εκτός από τη Μισέλ Ομπάμα, με την οποία αποτελούν το αχτύπητο δίδυμο πλέον (και) του “Ιδρύματος Ομπάμα”, ο Μπαράκ Ομπάμα, ενισχύει το “μετα-προεδρικό” επιτελείο του με ανώτατα στελέχη που υπηρέτησαν στον Λευκό Οίκο στο πλευρό του, όπως είναι ο Yohannes Abraham, τον οποίο και τοποθετεί στη θέση ανώτερου συμβούλου στο Ίδρυμα.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία παρά το νεαρό της ηλικίας του, και μεταξύ των άλλων υπήρξε σημαντικό στέλεχος της καμπάνιας Ομπάμα-Μπάιντεν το 2012, η οποία τον οδήγησε στη θέση του Επικεφαλής του Γραφείου Διακυβερνητικών Υποθέσεων στον Λευκό Οίκο, ένας χώρος όμως που δεν του ήταν άγνωστος μέχρι τότε. Ο Ομπάμα συνεργαζόταν μαζί του από το 2008 ως Γερουσιαστής του Ιλινόις τότε, και άρα είναι σε θέση να μπορεί να διακρίνει τα άτομα που θα τον αναδείξουν στη μετέπειτα προσωπική του πορεία.

Μία πορεία που θα εδράζεται πλέον όχι στην Ουάσιγκτον, αλλά στο Σικάγο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ομπάμα.

Σύμφωνα με πηγές του Ιδρύματος, ο Abraham θα συμβάλλει στην καθημερινή διαχείριση των εργασιών του Ιδρύματος, με έμφαση στην “ανοικοδόμησή” του μέσω της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού, δουλεύοντας στενά με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Robbin Cohen.

 

Αν και τα Ιδρύματα με την επωνυμία πρώην Προέδρων αποτελούν θεσμό στην Αμερική, το Ίδρυμα Ομπάμα φαίνεται να έχει μία ιδιαιτερότητα παραπάνω. Και αυτό γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, με μία πρωτόγνωρη κινητικότητα να τον διακατέχει για πρώην Πρόεδρο, τόσο νωρίς από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Οι κινήσεις του θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι στρατηγικά διαμορφωμένες, και μαζί με τους έμπιστους και αξιόλογους συμβούλους του, μάλλον θα κινεί τα νήματα… από το Σικάγο, την πόλη που θεωρεί ως πραγματικό του σπίτι, καθώς έζησε εκεί για 30 χρόνια. Ένα από τα κεντρικά μηνύματα που δεσπόζουν εξάλλου στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, με την αγαπημένη του Μισέλ στο φόντο, είναι το ακόλουθο:

“Η πραγματική αλλαγή συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο”

 

Μία φράση που θα μπορούσε να αποτελέσει άνετα σύνθημα προεκλογικής εκστρατείας. Ή μήπως αυτός είναι και ο σκοπός του;

Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι το ζεύγος Ομπάμα δεν θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή της χώρας του και με κάθε τρόπο θα προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. Είτε μέσω πράξεων, είτε μέσω δηλώσεων, είτε μέσω social media, είτε πλέον μέσω του Ιδρύματος. Μέσω των οποίων θα χαράξει, ή καλύτερα θα συνεχίσει τη δική του πορεία, δίνοντας το δικό του στίγμα, αποφεύγοντας την όποια εμπλοκή με τον Τραμπ και συνεργαζόμενος με ανθρώπους σαν τον Abraham, που θα ολοκληρώσουν την “ανέγερση” του Ιδρύματός του.

Ένα ίδρυμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ του 2020 και του 2021, αλλά καλεί ήδη σε “συστράτευση” τους πολίτες. Η έννοια του “πολίτη” άλλωστε είναι πρωτευούσης σημασίας για τον Ομπάμα, κάτι που τόνισε και στην τελευταία ομιλία του στην Αθήνα.

Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς των πολιτών, καθώς ο βασικός πυλώνας του Ιδρύματος είναι η “Ιθαγένεια”.

 

Μία νέα εποχή εκκινεί λοιπόν για τους Ομπάμα. Η μετα-προεδρική εποχή που σε καμία περίπτωση δεν θα τους αφήσει στην αφάνεια. Ίσα ίσα θα τους δίνει τη δυνατότητα για συνεχή παρέμβαση στην πολιτική ζωή της Αμερικής, βάζοντας ως μέσο την Κοινωνία των Πολιτών. Και όπου αυτό οδηγήσει…

“Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί με εσάς για εσάς”, δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος, με βασικό και δυνατό σύνθημα το “Add Your Voice” – “Πρόσθεσε τη Φωνή Σου”. 

Ένα τόσο δυνατό και γεμάτο νόημα και υποσχέσεις σύνθημα, όσο και το βίντεο που το συνοδεύει. Ένα δηλαδή “εν δυνάμει” προεκλογικό σποτ.

 

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι