Η “Ποκαχόντας” εγκαταλείπει το όνειρο για τον Λευκό Οίκο. Και ο Τζο Μπάιντεν… βρήκε την Αντιπρόεδρό του

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 11, 2018, 9:41 pm
2 secs

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η μάχη για τον Λευκό Οίκο σπανίως κερδίζεται κάθε φορά… τη χρονιά των εκλογών. Εκ των πραγμάτων, προϋποθέτει τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου εκλογικών, και κυρίως κοινωνικών ισορροπιών, ώστε ο λαός “της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου” να επιλέξει τον ηγέτη στον οποίο θα εμπιστευτεί τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.

Μια καλή περίοδος για να αρχίσει η σχετική ζύμωση, είναι οι εκάστοτε Ενδιάμεσες Εκλογές. Ακριβώς στη μέση κάθε προεδρικής θητείας, με την κοινωνία να φτάνει στην κάλπη για τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κυβερνήτες, Δημάρχους και περιφερειακούς διοικητές.

Οι Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018 λοιπόν, αποτελούν το πρώτο πεδίο μάχης για τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς, με τελική στόχευση τις προεδρικές εκλογές του 2020. Εκεί όπου, ο Ντόναλντ Τραμπ, αν δεν έχει… εξωθηθεί σε παραίτηση μέχρι τότε, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα θα διψάει για μια ιστορική επιστροφή στην “παρένθεση”.

Τότε, το 1992, ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να αιφνιδιάσει και να εκδιώξει τον πρεσβύτερο Τζορτζ Μπους από τον Λευκό Οίκο, μετά από μόλις μια θητεία (4 ετών). Στο Δημοκρατικό Κόμμα εκτιμούν ότι, εφόσον καταφέρουν εγκαίρως να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα, και να πορευτούν προς τις προεδρικές κάλπες με περίσσευμα ιδεολογικής σύνθεσης, η μάχη δεν θα είναι δύσκολη.

Η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται, οδηγεί σε πανστρατιά γύρω από την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. Του επί οκταετία Αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δίστασε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2016, με τα γνωστά, μοιραία αποτελέσματα: Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία, η οποία διεκδίκησε την Προεδρία των ΗΠΑ, έχασε από έναν… μισογύνη. Η Χίλαρι Κλίντον ταπεινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σεναριολογία περί της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, έχει φτάσει μέχρι το σημείο της εξεύρεσης του προσώπου που θα τον συντροφεύσει στο προεδρικό ψηφοδέλτιο. Εκείνου που θα είναι ο υποψήφιος Αντιπρόεδρός του.

Καλύτερα… εκείνης,καθώς το Σαββατοκύριακο “έτρεξε” πολύ έντονα στα αμερικανικά ΜΜΕ η φημολογία ότι, η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, θα δεχτεί τον σχετικό ρόλο δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, εγκαταλείποντας το ισοδύναμο προσωπικό όνειρό της.

Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η κατά τον Ντόναλντ Τραμπ… “Ποκαχόντας”, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στη Γερουσία, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018, αλλά δεν αποσκοπεί σε μια διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών το 2020.

Τέτοιου είδους διαψεύσεις δεν σπανίζουν φυσικά, ειδικά στην αμερικανική πολιτική, τα ΜΜΕ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ωστόσο, επιμένουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη υπόγειες και παρασκηνιακές συζητήσεις των επιτελείων Μπάιντεν και Ουόρεν, για το… σύμφωνο συμβίωσης που θα επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από… Ποκαχόντας, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν προσφωνείται συχνά… “θηλυκός Μπέρνι Σάντερς”. Και ένας λαϊκιστής σαν τον… παππούλη από το Βερμόντ, πολύ περισσότερο σε γυναικεία εκδοχή, φαντάζει ως το τέλειο συμπλήρωμα για τον σοβαρό και μετρημένο Τζο Μπάιντεν.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας