Η παγίδα που στήνουν στον Μητσοτάκη Σημίτης και Στουρνάρας

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 01, 2017, 9:49 pm
1 sec

Υπάρχει ένα αόρατο νήμα που ενώνει τον Κώστα Σημίτη με τον Γιάννη Στουρνάρα, από τα χρόνια κιόλας που ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός, και ο δεύτερος ο στενότερος συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Γιάννης Στουρνάρας άλλωστε μετακόμισε στο στενό επιτελείο του Κώστα Σημίτη, από το γραφείο του Γιάννου Παπαντωνίου, έχοντας τα… διαπιστευτήρια και την ευχή του σήμερα διωκόμενου για τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών, πρώην υπουργού.

Το αόρατο νήμα αφορά την… συναισθηματική νοημοσύνη οικονομικών και λοιπών συμφερόντων, που βλέπουν στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα τον φυσικό διάδοχο του Κώστα Σημίτη. Εκείνον που θα πιάσει τη σκυτάλη, και θα συνεχίσει… τη δουλειά, η οποία διεκόπη βίαια το 2004, όταν οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Κώστα Καραμανλή για να σταματήσει τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής του συστήματος Σημίτη. Στο οποίο σύστημα ο Γιάννης Στουρνάρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το μπαράζ των πρόσφατων δημοσίων εμφανίσεων του Κώστα Σημίτη και του Γιάννη Στουρνάρα. Το σχέδιο άλλωστε είναι στρατηγικό και μακροπρόθεσμο: Να οδηγηθεί σε παγίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός κι αν πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ο Κώστας Σημίτης λέει… τυχαία πράγματα. Δεν λέει. Επέλεξε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του να ταυτιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να τον “κοντύνει”. Να του μεταδώσει μέρος της δικής του τοξικότητας. Ώστε να διευκολύνει τα μελλοντικά πολιτικά σχέδια του Γιάννη Στουρνάρα.

Το δίδυμο Σημίτη-Στουρνάρα βλέπει τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως “αναγκαίο κακό” για να φτάσουν πιο κοντά στο δικό τους σχέδιο. Έναν πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Γιάννη Στουρνάρα, κατ’ αντιστοιχία εκείνου του Κώστα Σημίτη στο παρελθόν. Γι’ αυτό και πολλά τοξικά “ορφανά” του Σημίτη, και ακραίοι νεοφιλελεύθεροι που στο παρελθόν στήριξαν και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, εμφανίζονται σήμερα ως παθιασμένοι χειροκροτητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περιμένουν να ξεκινήσει η εποχή Στουρνάρα. Ώστε να “αδειάσουν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού πρώτα θα έχουν ταυτιστεί απόλυτα μαζί του.

Τα “ορφανά του Σημίτη” άλλωστε, έκαναν καριέρα ως τρωκτικά της εξουσίας. Και βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως το φυσικό όχημα για να πλησιάσουν εκ νέου την εξουσία, από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβαν να… τρυπώσουν οι παπανδρεϊκοί,

Ο πολιτικός επίγονος του μητσοτακισμιού ωστόσο, τους έχει… πάρει είδηση. Και πορεύεται αναλόγως.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος