Η Ορθοδοξία περιμένει κάτι πιο ουσιαστικό από… χειραψίες

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on April 25, 2018, 9:34 pm
0 secs

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Το μέσο είναι το μήνυμα… Ακόμη και οι αυτοδίδακτοι ερασιτέχνες που περιφέρουν την ανεπάρκειά τους ως… επιστημοσύνη στον χώρο της επικοινωνίας, σε κάποιο προχωρημένο στάδιο της ζωής και της δημόσιας παρουσίας τους, κατανοούν τη μη αναστρέψιμη αλήθεια της ιστορικής ρήσης του ΜακΛούαν.

Βλέποντας κανείς την παραπάνω φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, δεν μπορεί παρά να υποκύψει στον πειρασμό του αυτονόητου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αποτελεί συμπληρωματικό μέγεθος. Ούτε το αξίωμα, ούτε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, που εξελίχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε μια από τις σημαντικότερες και πλέον παρεμβατικές προσωπικότητες της εποχής μας.

Το ακροατήριό του είναι ανεξάντλητο. Όπως και η προθυμία όλων να τον ακούσουν. Οι δυο συγκεκριμένες παράμετροι, θα έπρεπε να τον κινητροδοτούν σε υπερθετικό βαθμό, να προσπερνά τις αντικειμενικές δυσκολίες της συγκατοίκησης με έναν φανατικό, στα όρια του δικτάτορα, και τους θανάσιμους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκατοίκηση αυτή.

Με ανοιχτό το θέμα της τραγικής κράτησης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, και με διαρκή την επιθετική υστερία της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, η Ορθοδοξία θα περίμενε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κάτι πιο ουσιαστικό από… χειραψίες. 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος