Η μνήμη αντιστέκεται στην απουσία. Έξι μήνες χωρίς τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 12, 2018, 1:25 pm
1 sec

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Η λυτρωτική διάσταση του χρόνου, ως μετρήσιμη αποστασιοποίηση από τη φόρτιση μιας συγκυρίας, είναι εν πολλοίς υπερτιμημένη. Φυσικά και αποφορτίζει το μυαλό και την καρδιά, δίνοντας στις σκέψεις και τα συναισθήματα διεξόδους συμβιωτικές με την αυθόρμητη ανάγκη του… “συνεχίζουμε”. Δεν αναιρεί ωστόσο τον πυρήνα της σποδυνλικής στήλης του γεγονότος. Απλώς, μετατοπίζει το κέντρο βάρους. Λίγο πιο πίσω στη μνήμη. Αλλά πάντα ζωηρά και εκκωφαντικά στην καρδιά.

Πέρασαν κιόλας έξι μήνες από την άνανδρη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Με την αίσθηση της απώλειας να φλερτάρει ακόμη με το σημείο ανάμεσα στην οργή και τη γαλήνη. Οργή για το μη αναστρέψιμο της απώλειας. Γαλήνη για τον ωκεανό αναμνήσεων από έναν υπέροχο και σπάνιο άνθρωπο. Όπως τον έζησαν και τον γνώρισαν, η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι, όσοι σκόνταψαν τυχαία στην αξιοπρεπή ηχώ της δημόσιας παρουσίας του.

Χωρίς τον Μιχάλη (μας), η ζωή όλων έγινε φτωχότερη. Αυτή ακριβώς τη διάσταση δεν μπορεί να αναιρέσει, ούτε και ο χρόνος που, θεωρητικά γιατρεύει κάθε πληγή. Τη συναισθηματική φτωχοποίηση όσων τον αναζητούσαν στην καθημερινότητά τους, για να πάρουν κουράγιο, δύναμη, παράδειγμα ζωής, οδηγό δράσης.

Η αναζήτηση φυσικά θα συνεχίζεται. Στις αναμνήσεις της καρδιάς. Με τη μελαγχολική διαπίστωση ότι, ακόμη κι αν φτάσεις σε εκείνο το φωτεινό σημείο ανάμεσα στην οργή και τη γαλήνη, που κινητροδοτεί κάποιον να συνεχίζει να γυρίζει τον τροχό, θα δεις ότι το φως είναι λιγότερο.

Έξι μήνες με (πολύ) λιγότερο φως. Η μνήμη αντιστέκεται στην απουσία. Μας λείπεις…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας