Η μεθοδική στρατηγική Βορίδη για να καλύψει το χαμένο έδαφος

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 05, 2017, 12:34 pm
0 secs

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν το “επόμενο μεγάλο προϊόν” στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ή μάλλον… της Δεξιάς, μόνο που με αφετηρία πλέον την πολιτική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης μπορούσε να απευθυνθεί σε συγκριτικά μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα εκλογικά κοινά, σε σχέση με το παρελθόν του Εθνικού Μετώπου και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Σημείο καμπής για τον Μάκη Βορίδη αποτέλεσε η μάχη για τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί, έκανε λάθος υπολογισμό, υποστήριξε εξαρχής τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τη στρατηγική στόχευση να είναι ο “εντός Βουλής αρχηγός” του κόμματος, από τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε δικαίωμα εισόδου στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον μέχρι το 2019, και όταν αργότερα συντάχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε… χάσει τη σειρά του.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τον είχε προσπεράσει, και έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να εκφράζει περισσότερο αυθεντικά το κομμάτι της “Δεξιάς” στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ως αντιπρόεδρος και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Μάκης Βορίδης ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Και σήμερα δείχνει να ανακάμπτει, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Με στοχευμένες στρατηγικά παρεμβάσεις και τη φυσική ρητορική υπεροχή του εντός Βουλής αλλά και στα παράθυρα των ΜΜΕ, ο πάλαι ποτέ επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ανασυντάσσει δυνάμεις για την “επόμενη μέρα”.

Όχι φυσικά των εκλογών, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα χαρίσουν πολιτική ηγεμονία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά για την επόμενη μέρα εντός Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που επιβεβαιωθούν στην πράξη τα δύσκολα σενάρια περί “δεξιάς παρένθεσης”, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2020, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, και κυρίως τη διαχείριση των δυσβάσταχτων μέτρων στα οποία συμφωνεί σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος