Η μείωση των βιβλιοθηκών στην Τουρκία, στα χρόνια του «σουλτάνου» Ερντογάν

Υστερόγραφα Team
Posted on July 20, 2017, 9:45 pm
8 secs

 

[email protected]

 

Αν και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γείτονός μας Τουρκίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών της χώρας αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες, σημερινό δημοσίευμα ωστόσο της ηλεκτρονικής εφημερίδα Χουριέτ, φέρνει μία μικρή αναστάτωση στον τομέα αυτό.

H Hürriyet Daily News, επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο σχετικά με τα αριθμητικά στοιχεία για τις βιβλιοθήκες, αναδεικνύει την ερώτηση ανεξάρτητου μέλους της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις που προκύπτουν. Η βουλευτής Aylin Nazlıaka τόνισε μάλιστα ότι η ηγεσία της χώρας της προτιμάει να χτίζει διπλούς οδικού άξονες, παρά να επενδύει στην εκπαίδευση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Η Τουρκία είναι διοικητικά διαιρεμένη σε 81 επαρχίες. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, που επικαλείται τα στοιχεία που εξεδόθησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκύπτει ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο και τονίζεται στο άρθρο. Σε 44 επαρχίες της Τουρκίας δεν έχει ανοίξει καμία νέα βιβλιοθήκη τα τελευταία 10 χρόνια.

Και μπορεί στην επικράτεια της Τουρκίας οι δημόσιες βιβλιοθήκες να ανέρχονται σε αριθμό τις 1.137 σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2016, συγκριτικά όμως με τους κατοίκους της χώρας τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Καθώς, αν εξαιρέσουμε τις παραπάνω 44 επαρχίες, στις υπόλοιπες 37 όπου ζουν 54.436.000 κάτοικοι, έχουν ανοίξει μόνο 66 νέες βιβλιοθήκες κατά την τελευταία δεκαετία. Με την κάθε νέα από αυτές βιβλιοθήκη, να αντιστοιχεί σε 1.471.000 πολίτες.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η γενικότερα αντίστροφη σχέση πληθυσμού-βιβλιοθηκών στην Τουρκία. Καθώς ενώ οι βιβλιοθήκες μειώνονται σε ποσοστό 16,6% κατά την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της Τουρκίας μεταξύ των ετών 2004 και 2016 έχει αυξηθεί κατά 19,2%. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου, και τα οποία επισημαίνονται στο δημοσίευμα της Hürriyet.

Παραβλέποντας για λίγο τα στοιχεία, πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία προβάλλει ιδιαιτέρως μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, όπως τονίστηκε στην αρχή, την παράδοσή της στις βιβλιοθήκες. Η οποία μας ενημερώνει ότι η παράδοση αυτή χρονολογείται 900 χρόνια πίσω. Όπως τονίζονται και οι σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες μέσα σε αυτές τις βιβλιοθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και ο τομέας της εκπαίδευσης πρέπει να ενισχύεται διαρκώς σε όποια χώρα κι αν βρισκόμαστε, αποτελώντας στην ουσία την παρακαταθήκη που αφήνουν οι παλαιότερες γενιές στις επόμενες, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική του αρνητισμού που μπορεί να προκληθεί από ένα δημοσίευμα. Έστω και αν αναφέρεται σε πραγματικά στοιχεία. Δεδομένου ότι αν δεν είχε αναδειχθεί το ζήτημα αυτό μέσω των μέσων ενημέρωσης, ίσως οι πολίτες της χώρας να έμεναν μόνο στο γεγονός της ερώτησης από τη βουλευτή. Μη αντιλαμβανόμενοι ίσως στην πράξη τα στατιστικά στοιχεία.

Μιλάμε όμως και για τη χώρα του «σουλτάνου» Ερντογάν. Που η λογοκρισία εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής των υπηκόων του… Με όποιος συνειρμούς «ελλοχεύει» αυτή η σκέψη…

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι