Η Μέρκελ πήρε εκδίκηση από την Ιστορία (για λογαριασμό της Γερμανίας)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 15, 2017, 1:57 pm
3 secs

 

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

 

 

Η άλλη πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, η… λάθος, διατηρεί περισσότερο φορτισμένη σχέση με την Ιστορία, σε σχέση με τη… σωστή.

Όσοι μεγάλωσαν στα δύσκολα χρόνια του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, απέκτησαν αυτό που στην επιστήμη της ψυχολογίας ονομάζεται «μέταλλο». Έμαθαν να επιβιώνουν κόντρα στις πιθανότητες. Και την ίδια στιγμή έμαθαν καλύτερα τον εαυτό τους, εκείνες τις «σκοτεινές» γωνίες που σεργιανίζουν στον καθένα, και ανάλογα με το πόσο τιθασσεύονται, μετατρέπονται σε ευχή ή κατάρα.

Στην Ανατολική Γερμανία, στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου γεννήθηκε η κόρη του πάστορα, που έφτασε στις μέρες μας να πάρει εκδίκηση από την Ιστορία, για λογαριασμό της Γερμανίας.

Επί της δικής της πολιτικής ηγεμονίας, η χώρα με τη φυσική τάση προς την υπερβολή και τον ρατσισμό έναντι (όλων) των άλλων εθνών του πλανήτη, κέρδισε, εν καιρώ ειρήνης και στο πεδίο της οικονομίας, όσα έχασε σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους, στα πεδία των μαχών.

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τα (πάρα πολλά) δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισε η Γερμανία από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τη δική της, προνομιακή θέση στην Ιστορία.

Ίσως λίγο… πιο κάτω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι δυο τους συνέθεσαν ένα «άχαστο» δίδυμο εξουσίας. Την κατάλληλη στιγμή. Τότε που η υπόλοιπη Ευρώπη βίωνε το ιστορικό δράμα να είναι παραδομένη σε μια χαζοχαρούμενη «παιδική χαρά».

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας