Η μάχη του Κατάρ με τον “δαίμονα” των ακριβών εισαγωγών

Υστερόγραφα Team
Posted on August 06, 2017, 5:45 pm
8 secs

 

[email protected]

Μπορεί να έχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο μήνες, μετά και τον επεισοδιακό αποκλεισμό του Κατάρ στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων από τις γείτονές του χώρες, η χώρα της Μέσης Ανατολή ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει στον εμπορικό τομέα. Όπως είναι και το αναμενόμενο άλλωστε.

Το Κατάρ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στις εισαγωγές του. Η περιθωριοποίησή του από τη Σαουδική Αραβία (τη μοναδική χώρα με την οποία το συνδέουν χερσαία σύνορα) υπό τη μορφή του διπλωματικού αποκλεισμού, έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους εισαγωγής τροφίμων. Καθώς με αυτήν την εξέλιξη, δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία και το Ιράν να προμηθεύουν την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, μέσω αεροσκαφών, αλλά με υψηλότερες τιμές, δεδομένων των κλειστών χερσαίων συνόρων. Ενώ προηγουμένως, το Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, προμήθευε τη Ντόχα με υψηλής ποιότητας καταναλωτικά αγαθά, κατά 90% μέσω των χερσαίων συνόρων με το Κατάρ.

Με το κλείσιμο όμως των συνόρων, το Κατάρ έπρεπε να βρει εναλλακτικές διαδρομές. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το προμήθευαν με τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα και δομικά υλικά, πάλι όμως μέσω των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό εκ των πραγμάτων οδήγησε στην καθυστέρηση της τροφοδότησης της χώρας με όλα τα παραπάνω, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στη λίστα με τα κράτη που διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Ντόχα.

Οι εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές που δημιούργησε ωστόσο το Κατάρ, δεν αντιστάθμισαν το χαμένο, πλέον, εμπόριο με τις γείτονές του μέσω των λιμένων και εδαφών τους. Η αναπόφευκτη μείωση μάλιστα των εισαγωγών, υποδηλώνει διαταραχή στις εμπορικές «αλυσίδες» μετακίνησης και εφοδιασμού, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το δίκτυο Al Arabiya.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της χώρας, και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2017 είδαν μία μείωση της τάξης του 38% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017. Ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%, αν συγκριθεί με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Επιπροσθέτως, οι τιμές των προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2017 με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, κατά 2,5% συγκριτικά με τον Μάιο του 2017 και κατά 2,4% με τον Ιούνιο του 2016.

Αναφορικά τώρα με τις εξαγωγές, σημειώθηκε επίσης μείωση, κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν κατά 22%. Οι εξαγωγές όλων των υπολοίπων προϊόντων, οι οποίες πραγματοποιούνταν μέσω των σαουδαραβικών συνόρων, μειώθηκαν επίσης κατά 15%. Ενώ οι μόνες που έμειναν ανεπηρέαστες ήταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου.

Εν κατακλείδι, όσο και αν η ζωή στο Κατάρ συνεχίζει την κανονική της ροή, προσπαθώντας να μένει ανεπηρέαστη από τις συνθήκες που έφεραν αντιμέτωπη τη χώρα με μία αιφνίδια κρίση στον απόηχο των διεθνολογικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, οι δείκτες «προδίδουν» την οικονομική του ευμάρεια, η οποία κάμπτεται.

Η οικονομία του Κατάρ, της χώρας που έκανε άλματα στην ανάπτυξή της, και που η πρωτεύουσά του Ντόχα μαζί με το Ντουμπάι αποτελούν πρότυπα αρχιτεκτονικής εν μέσω ερήμου, βγαίνει «λαβωμένη» από την διπλωματική αυτή κρίση, η οποία δε φαίνεται να λήγει συντόμως. Με το χερσαίο εμπόριο να έχει ανασταλεί και με την εναέρια και ναυτική δραστηριότητα να υπονομεύεται εξίσου.

Σύμφωνα τέλος, με την Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ, τα καθαρά διεθνή αποθέματα υποχώρησαν κατά 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2017. Συμπληρώνοντας έτσι το επίφοβο παζλ για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022, εν μέσω μάλιστα κατηγοριών για διαφθορά.

Αναφορικά δε με τον ποδοσφαιρικό τομέα, έχει εκφραστεί και η άποψη περί προσπάθειας πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου, με αφορμή την μεταγραφή Νεϊμάρ στην Paris Saint Germain, ιδιοκτησίας Qatar Sports Investments. Την μεγαλύτερη μεταγραφική συμφωνία στην ιστορία του αθλήματος. Η οποία, όπως την χαρακτήρισε η Daily Telegraph της Αυστραλίας (και το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το εν λόγω ζήτημα των εισαγωγών), πρόκειται για «την περισσότερο πολιτική μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου». Κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσπαθεί από καιρό να εκμεταλλευτεί τον αθλητισμό προς όφελός της. Ενώ επίσης, η ιστοσελίδα Fox Sports χαρακτηρίζει το γεγονός ως «ποδοσφαιρικό πραξικόπημα». Και ως μία συμφωνία δημοσίων σχέσεων ώστε να σωθεί το Κατάρ από την απομόνωσή του.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι