Η μάχη για την Κεντροαριστερά βγάζει… κυβέρνηση

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 02, 2017, 4:32 pm
4 secs

 

 

[email protected]

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

 

Το μεγάλο παζάρι με υποψηφίους για την ηγεσία της (νέας) Κεντροαριστεράς, έχει πληθυντικό και πολυεπίπεδο ενδιαφέρον.

Ξεκινάμε από τα βασικά, λοιπόν…

Δεδομένο πρώτο: Η προσωπική φιλοδοξία δεν τιθασσεύεται, ανεξαρτήτως εποχής, συγκυρίας και συγκριτικών δεδομένων. Όλοι άλλωστε θα… θέλαμε να γίνουμε για μέρα πρωθυπουργοί, όπως ακούει κανείς στις παρέες.

Δεδομένο δεύτερο: Το ΠΑΣΟΚ και οι συνιστώσες του, παραμένει ελκυστικό για όποιον θέλει να κάνει πολιτική καριέρα. Άλλωστε, όποιο όνομα κι αν δοθεί στην (καινούρια) «Δημοκρατική Παράταξη»… μόνο ΠΑΣΟΚ, που λέει και το γνωστό σλόγκαν.

Δεδομένο τρίτο: Ακόμη και με το ιστορικό βάρος της υπογραφής του πρώτου και μοιραίου Μνημονίου από τον τελευταίο των Παπανδρέου, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος διατηρεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα… αδιάβροχου ιδεολογικού αποτυπώματος.

Δεδομένο τέταρτο: Η έκβαση της μάχης για την ηγεσία, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, από τώρα μέχρι και το…. 2021, για να θυμηθούμε το ορόσημο που έχουν βάλει σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τα τελευταία χρόνια, φλερτάροντας με την υπεραξία ιστορικού ψυχισμού της επετείου του Αγώνα για την Απελευθέρωση.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η Κεντροαριστερά; Για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, επειδή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, σαν… βίωμα που περνάει από γενιά σε γενιά, η πλειοψηφία της κοινωνίας μας είναι κεντροαριστερή. Ανεξαρτήτως του πώς ψηφίζει στις εκλογές, αν σκεφτούμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής εδραίωσαν τη δική τους πολιτική ηγεμονία, στη γοητεία που άσκησαν στην… απέναντι πολιτική όχθη.

Δεύτερον, επειδή με φόντο και τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που θα εφαρμοστεί στις εκλογές του… δεύτερου ημιχρόνου, εφόσον από τις πρώτες κάλπες που θα στηθούν δεν προκύψει πλειοψηφία επαρκής για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο αυτό, θα ζήσουμε το… δράμα της απλής αναλογικής.

Εκεί, θα μετρήσουν περισσότερο οι πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες.

Έχει λοιπόν τεράστια σημασία το αν η ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές στο… όλον ΠΑΣΟΚ (που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος), θα αισθάνεται έτοιμη για το μεγάλο βήμα συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή θα επιλέξει να πρωταγωνιστήσει στην αναμόρφωση της Κεντροαριστεράς δίπλα (ή και μπροστά ακόμη) από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέροντες καιροί…

 

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας