Η κυρία που κρατάει στα χέρια της το κλειδί για τις εκλογές στην Ελλάδα

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 23, 2018, 9:58 am
0 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Μια γυναίκα με… συζητήσιμη υστεροφημία, κρατάει στα χέρια της το κλειδί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα. Πρόωρων ή… σε κανονικό χρόνο.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται στην περίοπτη θέση να μπορεί να κινητροδοτήσει ουσιαστικές και μη αναστρέψιμες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναλόγως του πώς θα επιλέξει να διαχειριστεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την ισορροπία δυνάμεων του Ταμείου με την Ευρώπη, και τους… από την από εδώ πλευρά του Ατλαντικού εταίρους και δανειστές της χώρας μας.

Αν η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέξει να… πατήσει το κουμπί, με απαιτήσεις έντονες και πιεστικές, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα. Και πιθανότατα, θα οδηγήσει την Πρωθυπουργό στην απόφαση της… εξόδου, ώστε να φορτωθεί το ανυπόφορο σκηνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να εξελιχθεί μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση υπό τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε “παρένθεση”, με φόντο την προεδρική εκλογή του 2020, και τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Οι ενδείξεις ωστόσο δεν οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της χώρας, δείχνουν διάθεση να διευκολύνουν τον Αλέξη Τσίπρα, και να αφήσουν τον ελληνικό λαό να τον κρίνει, πιθανότατα στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Σε μια τέτοια περίπτωση άλλωστε, το παράθυρο του… δεύτερου ημιχρόνου, με τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, θα παραμένει ανοικτό. Για να “διορθωθούν” οι κομματικές ισορροπίες, και ενδεχομένως να προκύψει η πολιτική συναίνεση την οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια. 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής