Η κυρία (που γεννήθηκε στη λάθος πλευρά του Τείχους) πέφτει… (κι άλλο)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on October 11, 2016, 2:25 pm
screen-shot-2016-10-11-at-2-23-04-pm

 

[email protected]

Ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δημοσκόποι… δεν θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που οι Χριστιανοδημοκράτες, υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ κινήθηκαν δημοσκοπικά στα… περίεργα μονοπάτια κάτω από το 30%.

Και όμως, το ζούμε και αυτό. Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της INSA για τη Bild, το CDU βρίσκεται στο 29,5%, με τους Σοσιαλδημοκράτες στο 22%, και το κόμμα της οργής, την ξενοφοβική “Εναλλακτική για τη Γερμανία” στο εκκωφαντικό 15%.

Η… κυρία που γεννήθηκε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου λοιπόν, δεν αισθάνεται καθόλου καλά. Και μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να απέχουν ακόμη σχεδόν έναν χρόνο, μιας και είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2017, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα διαδοχικά… άκυρα που εισπράττει η Καγκελάριος (της καρδιάς μας), σε τοπικές εκλογές και δημοσκοπήσεις, δεν θα επηρεάσουν την ψυχολογία και την πολιτική στρατηγική της. Θα την επηρεάσουν.

Από τη στιγμή μάλιστα που η δική μας… ψυχολογία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ψυχολογία του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε, είναι εύλογο να ανησυχεί κανείς περισσότερο για όσα θα ζήσουμε-υποστούμε τους επόμενους μήνες.

Σε μια Ευρώπη που δεν αλλάζει όσο δεν αλλάζουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες της, και με το μεγάλο ρίσκο-άλμα στο κενό, μιας ενδεχόμενης εκλογής της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (της διαρκούς επανάστασης συνειδήσεων), η Γερμανία του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε είναι η μόνη σταθερά απέναντι στο χάος. Αυτή είναι η άβολη αλήθεια, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούμε κάποια στιγμή.

Όσο νωριτερα, τόσο το καλύτερο. Αν μάλιστα την είχαμε αποδεχθεί τότε που… πετούσαμε στα σύννεφα και ζούσαμε… χαριτωμένους μύθους, είναι βέβαιο ότι η ζωή μας θα είχε διευκολυνθεί σε υπερθετικό βαθμό.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας