Η (κυνική) ομολογία Ντάισελμπλουμ να αξιοποιηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (του μέλλοντος) για το πρώτο Μνημόνιο

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on November 10, 2017, 10:00 am
2 secs

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Τον “ιπτάμενο Ολλανδό” τον ακούσατε… Ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ επέλεξε μόλις τώρα, που αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, να ομολογήσει, και μάλιστα με κυνισμό, ΄ό, τι καταλάβαιναν όλοι, χωρίς να είναι οικονομολόγοι. Ότι το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας, η πρωτοφανής εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης, που υπέγραψε ο τελευταίος των Παπανδρέου, με “εκτελεστή” τον τότε αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χρησιμοποιήθηκε και αποσκοπούσε στη διάσωση των τραπεζών. Προφανώς σε βάρος των πολιτών…

 

Η ομολογία Ντάισελμπλουμ σκανδαλίζει. Ας μείνουμε όμως εκεί. Και ας επικεντρωθούμε στη χρηστικότητά της για το μέλλον. Όχι τόσο για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αλλά για τις πολιτικές ηγεσίες του μέλλοντος. Ή… τη σημερινή, αν προλάβει. Να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να διευρευνήσουν τις πολιτικές (και όχι μόνο) ευθύνες της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, που υπέγραψε το ληστρικό και μοιραίο για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας πρώτο Μνημόνιο.

Θυμίζουμε ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπόλοιπη… παλιοπαρέα, δεν κλήθηκαν ποτέ να απολογηθούν για τις ευθύνες τους για το πρώτο Μνημόνιο. Για όσα συνέβησαν από την επομένη των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009. Για την τακτική που ακολούθησαν, με δημόσιες παραδοχές περί “διεφθαρμένης χώρας” και “Τιτανικού”, και διευκόλυναν τις αγορές να διακόψουν τον δανεισμό της ελληνικής οικονομίας. Και έτσι να οδηγηθούμε στην ανάγκη δανεισμού από προγράμματα οικονομικής στήριξης.

 

Για το τι ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι όροι εκείνου του πρώτου Μνημονίου ήταν τόσο μονομερείς, φυσικά σε βάρος της Ελλάδας. Γιατί, τότε ξεκίνησε το έγκλημα. Και, κάθε χρόνο, με κάθε νέο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο ή επικαιροποίηση του προγράμματος, η κατάσταση γινόταν χειρότερη.

Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί να δρομολογήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο Μνημόνιο και τις ευθύνες Παπανδρέου και… λοιπών. Η ανάγκη συγκυβέρνησης το 2012, απέσυρε από το τραπέζι εκείνη την ηθική δέσμευση.

Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στις πλάτες τους. Τουλάχιστον, όλοι εμείς, το 99% της κοινωνίας, που δεν διαβάζουμε τα βιβλία της… Μιράντας Ξαφά, και την αφήγηση του (ούτε)… 1%.

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος