Η κυβέρνηση Τζαννετάκη και το τέλος (;) του εθνικού διχασμού

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 01, 2016, 8:22 am
0 secs

kyvernisi_TzannetakiΣύμφωνα με το ιστορικό ημερολόγιο, η 2α Ιουλίου ταξιδεύει την εθνική μνήμη στην επέτειο της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Τζαννή Τζαννετάκη. Της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, που έβαλε τελεία στην οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν 2 Ιουλίου του 1989, όταν ο Τζαννής Τζαννετάκης ορκιζόταν πρωθυπουργός, με την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου. Η Νέα Δημοκρατία, ως επίγονος της ελληνικής Δεξιάς, και ο Συνασπισμός ως επίγονος της ελληνικής Αριστεράς, έδωσαν τα χέρια σε μια εκκωφαντική ιστορική σημειολογία, για να παραμερίσουν το ΠΑΣΟΚ των σκανδάλων.

Το βασικό αίτημα εκείνης της εποχής άλλωστε ήταν η “κάθαρση”, που ωστόσο έμεινε ατελής. Και μάλλον λειτούργησε διαβρωτικά για το εθνικό μέλλον, εξαιτίας και των ατυχών χειρισμών των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής. Με περισσότερο ατυχείς τις επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που τον οδήγησαν τελικά και στην ανατροπή από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993, που άνοιξε το δρόμο για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Η κυβέρνηση Τζαννετάκη οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές, τον Οκτώβριο του 1989, από τις οποίες προέκυψε η οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, με τη συμμετοχή πλέον και του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν η κυβέρνηση που στόχευε στο τέλος του εθνικού διχασμού, με τους δυο αντιπάλους του Εμφυλίου Πολέμου να αφήνουν πίσω τους το χθες. Τελικά, την εθνική συμφιλίωση την πλήρωσε με τη ζωή του ο μάρτυρας της Δημοκρατίας Παύλος Μπακογιάννης, τον οποίο εκτέλεσαν οι κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι της “17 Νοέμβρη”.

Μια δολοφονία που άλλαξε το μέλλον της Κεντροδεξιάς, και συνολικά του τόπου. Το τσαλάκωσε…

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος