Η Κομισιόν πηγαίνει διακοπές, αφήνοντας πίσω τον… “τελευταίο των Βρετανών”

Υστερόγραφα Team
Posted on August 08, 2017, 8:08 am
12 secs

 

[email protected]

 

«Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι», όπως λέει και το γνωστό ρητό.

Ο μήνας ο οποίος έχει συνδεθεί με τις διακοπές, έχει μπει για τα καλά. Με τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν περισσότερο αισθητή την καλοκαιρία όσο και την προσμονή εντονότερη, για εκείνους που δεν έχουν αποχωριστεί ακόμα τους χώρους εργασίας τους.

Η καλοκαιρινή διάθεση του Αυγούστου όμως, δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι σε αυτά χρήζουν κάποιας ξεκούρασης, έπειτα από τον φόρτο εργασίας όλης της χρονιάς. Ίσως η εικόνα που έχουμε για αυτά να είναι λίγο διαφοροποιημένη, χωρίς να συνδέουμε τη λέξη «διακοπές» με την κεφαλή της Ευρώπης, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τέτοιου είδους σκέψεις. Ή μάλλον δικαιώνει το παραπάνω ρητό.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν την εξαίρεση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, μπρος τον ενθουσιασμό των πολυαναμενόμενων διακοπών τους, αναρτούν μηνύματα γεμάτα ευχές. Όπως η Τσέχα Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα (Věra Jourová). Η οποία, με ένα βίντεο εύχεται στους Ευρωπαίους πολίτες μέσω twitter, καλές διακοπές, με επιπρόσθετα μηνύματα που απορρέουν και από το χαρτοφυλάκιό της.

 

Στην περίπτωση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φρόντισε να αφήσει κάποιους Επιτρόπους ως «άγρυπνους φρουρούς» της Κομισιόν, οι οποίοι θα εργάζονται εκ περιτροπής. Καθώς ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφοροποιείται ως προς το ζήτημα των διακοπών των εργασιών, με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. O τελευταίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αποστείλει επιστολή με ημερομηνία 13 Ιουλίου προς τον Γιούνκερ, με την οποία γνωστοποιεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί το καλοκαιρινό του διάλειμμα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση στο κτίριο Berlaymont της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, είναι κάπως διαφορετική, όπως και προειπώθηκε. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Politico, κάθε μέρα στις 9:45, πραγματοποιείται συνάντηση ενός βασικού κορμού στελεχών, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι από το γραφείο του Προέδρου και από το γραφείο του εκάστοτε Επιτρόπου που έχει τεθεί εκ περιτροπής να εργάζεται, αλλά και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής και των εκπροσώπων Τύπου. Eπίσης, όλη την περασμένη εβδομάδα, στις 10:30, μία μικρή ομάδα πραγματοποιούσε καθημερινές συναντήσεις με τον Γιούνκερ για τα σημαντικά ζητήματα της ημέρας. Ενώ όταν εκείνος απουσίαζε, δεν έπαψε να ενημερώνεται και μέσω τηλεφώνου.

Ακόμα και οι καθιερωμένες ενημερώσεις Τύπου πραγματοποιούνται καθ΄ όλο το καλοκαίρι, σε μικρότερες όμως αίθουσες.

Όπως επίσης έχει δημιουργηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση, που απευθύνεται σε τρεις ανώτερους υπαλλήλους τη Επιτροπής, ώστε να μετριαστούν οι φόβοι που έχουν εκφραστεί από την Ιταλία, αναφορικά με το μεταναστευτικό. Ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι τον περασμένο μήνα, τον καθησύχασε μεταφέροντάς του ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία σταθερή αλυσίδα επικοινωνίας μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ.

 

Αυτό όμως που δεν μπορεί να μην σημειωθεί, και να καταγραφεί πλέον στην ιστορία, είναι το γεγονός ότι ο Γιούνκερ δεν επέλεξε έναν τυχαίο Επίτροπο για να «φυλάει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιλογή του ήταν ο Επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ (Julian King), επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της Ένωσης Ασφάλειας (Security Union). O λεκτικός συσχετισμός είναι αδιαμφισβήτητα καταπληκτικός. Όμως σε αυτήν την περίπτωση το ζητούμενο δεν βρίσκεται στους όποιους συνειρμούς επιφέρουν οι λέξεις. Αλλά στο ίδιο το πρόσωπο. Που τυχαίνει να αποτελεί τον απεσταλμένο της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία επιλογή, που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχoλίαστη από τον χώρο των ΜΜΕ, με φόντο το Brexit. Με το Politico να κερδίζει πόντους από τους ευρηματικούς τίτλους του, κάνοντας λόγο για «τον ορισμό της εμπιστοσύνης στην ΕΕ (ή και της τρέλας)». Συνεχίζοντας ότι «τα κλειδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνονται σε έναν Βρετανό, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι Επίτροποι βρίσκονται σε διακοπές».

Τί κι αν ο Κινγκ θα είναι ο τελευταίος Επίτροπος για την Μεγάλη Βρετανία; Παρόλα αυτά εργάστηκε αυτό το διάστημα σαν να μην έχει συμβεί καμία ρήξη στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς μεταξύ άλλων υπέγραψε χρηματικές συμφωνίες για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και μία νέα μέθοδο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων.

Για την ιστορία, ο διπλωμάτης Σερ Τζούλιαν Κινγκ βρίσκεται στη μία εκ των 28 θέσεων που προβλέπονται για τους Επιτρόπους της ΕΕ, κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. Έπειτα και από την παραίτηση του προηγούμενου Επιτρόπου, επιλογής Ντέιβιντ Κάμερον, λόρδου Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος κατείχε το βαρυσήμαντο χαρτοφυλάκιο της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και που παραιτήθηκε, έπειτα από το αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έκρινε την τύχη της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας εντός της αγκαλιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι