Η «κατάληψη» της Δημοκρατίας από τα social media, με… ένα κλικ

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 14, 2018, 7:56 pm
6 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018

 

 

Η πρόοδος ενυπάρχει επίμονα στον γενετικό κώδικα του ανθρώπου, ως ανατροφοδοτούμενη επιδίωξη και τελικός προρισμός, λειτουργώντας την ίδια στιγμή και ως το ενδιάμεσο στάδιο για τη γεφύρωση του χάσματος με την κατάληξη της διαδρομής.

Η αλλαγή, αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη που κινητροδοτεί την πρόοδο, μόνο που δεν είναι πάντα και τόσο εύκολη. Πολύ περισσότερο, δεν είναι πάντα τόσο εύλογη και αυτονόητη.

Οι δικές μας γενιές πρόλαβαν να ενθουσιαστούν με το συστημικό δέος από την επέλαση των social media. Άμεσα, αδιαμεσολάβητα, αφιλτράριστα, πλουραλιστικά, τουλάχιστον στη ρομαντική εκδοχή και προσέγγισή τους.

Δυνητικά, θα μπορούσαν να ενώνουν το νήμα με την πραγμάτωση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας, όπως την εφηύρε η Αρχαία Αθήνα, και μπόλιασε με το ιδανικό της το μυαλό και την καρδιά της ανθρωπότητας, για τους αιώνες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.

Το τεχνολογικό «δώρο» ωστόσο, δεν ήρθε απαλλαγμένο από πειρασμούς και κινδύνους. Συνέπεσε με μια ανθρωπότητα σε βιωματική και διαρκή κρίση. Θεσμών, αξιών, προτεραιοτήτων, προσανατολισμού. Και, ως ένα σημείο, έγινε εργαλείο… ανορθογραφίας του ζώντος παρόντος, ως αναπόφευκτου σταδίου για τον ερχομό του μέλλοντος. Ή, στην περίπτωσή μας, την ανάσχεσή του.

Η «δίκη» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του Facebook, ενώπιον των… αρτηριοσκληρωτικών μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, ήρθε να εικονοποιήσει την «κατάληψη» της σύγχρονης Δημοκρατίας από τα social media… με ένα κλικ.

Η απόσταση που χωρίζει τα χέρια από ένα πληκτρολόγιο συμβαδίζει πλέον με τη… χρονοκαθυστέρηση ανάμεσα στη σύλληψη μιας ιδέας, τη δημόσια έκφασή της και τη διάχυσή της σε μαζικά κοινά. Στην ανοικτή θάλασσα των social media και του διαδικτύου.

Οι οιωνοί του μέλλοντος δεν φαντάζουν πλέον και τόσο αισιόδοξοι, Κυρίως επειδή η Δημοκρατία προϋποθέτει την ατομική ευθύνη. Και σε εποχή μαζικής… ανευθυνότητας, τέτοιες προσδοκίες συνιστούν μελαγχολική πολυτέλεια. Αν όχι, ουτοπία.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας