Η Ιταλία υπέκυψε στη (ξεθωριασμένη) γοητεία της ψήφου αντίδρασης. Και του αντι-ευρωπαϊσμού

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 05, 2018, 10:58 am
1 sec

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Η “μεγάλη επιστροφή” στην οποία ήλπιζε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ήρθε ποτέ. Τουλάχιστον όχι όπως την προσδοκούσε ο “Καβαλιέρε”.

Μπορεί ο κεντροδεξιός συνασπισμός να συγκέντρωσε αθροιστικά τη μεγαλύτερη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, το “παιδί” του εμβληματικού πολιτικού ωστόσο, η Φόρτσα Ιτάλια, είδε τη Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι να της αποσπά ζωτικό χώρο.

Και φυσικά, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάτζιο, πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά πλέον, είναι εύγλωττο και προφανές το συμπέρασμα ότι η ιταλική κοινωνία υπέκυψε στη γοητεία της αντισυστημικής ψήφου. Της ψήφου αντίδρασης και καταδίκης της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας. Όπως επίσης, και στη γοητεία της αντι-ευρωπαϊκής ψήφου.

Ακόμη κι αν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει την ευχέρεια να… φλερτάρει με τις Βρυξέλλες, έχοντας τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί της.

Και εδώ… συνεχίζονται τα δύσκολα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος