Η ιστορική υποχρέωση της Μέρκελ να διαψεύσει την… ιστορική διαπίστωση του Τσώρτσιλ (για τους Γερμανούς)

Νίκος Φυλάγγελος
Posted on May 31, 2018, 11:20 am
1 sec

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η γυναίκα που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, εξελίχτηκε εκ των πραγμάτων, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που βιώνει η Ευρώπη, στη σταθερά της νηφαλιότητας και του καθαρού μυαλού.

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε γενναίες μάχες. Και τις κέρδισε.

Με τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

Εντός και εκτός Γερμανίας.

Δοκίμασε τα όριά της, και δεν τα ξεπέρασε, με την περίπτωση της Ελλάδας, και την ιστορική επιλογή να μην ακρωτηριαστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πολύ περισσότερο με “θύμα” τη χώρα που χάρισε στην κοινή πατρίδα μας το όνομά της.

Η διαδρομή προς την αυτοσυγκράτηση βεβαίως, της προκάλεσε ρυτίδες.

Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός φουντώνουν και φουσκώνουν, κυρίως λόγω της αψυχολόγητης επιμονής στην ευημερία των αριθμών.

Αντί για την ευημερία ανθρώπων και κοινωνιών.

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, με το ηθικό πραξικόπημα του Προέδρου Ματαρέλα, που ανοίγει το δρόμο για τη θυελλώδη επέλαση του λαϊκισμού στις επόμενες εκλογές της χώρας με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου μας, συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για την Άνγκελα Μέρκελ.

Η  “κυρία που τραγουδάει τελευταία”, κοιτάζει στον καθρέφτη του πεπρωμένου, και αντικρίζει μια ιστορική υποχρέωση.

Να διαψεύσει την ιστορική ρήση του πατέρα της νίκης.

Να μας αποδείξει ότι, δεν ισχύει πλέον η εκτίμηση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ότι, τους… Γερμανούς πρέπει να βομβαρδίζουμε κάθε 50 χρόνια, και τον λόγο.. τον γνωρίζουν οι ίδιοι.

Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής