Η ιστορική ευκαιρία του “Έθνους” να… κλέψει την Κεντροαριστερά από τον ΔΟΛ

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on July 28, 2017, 5:49 pm
0 secs

Μετά την εξαγορά του “Πήγασου” από τον Ιβάν Σαββίδη, τουλάχιστον στο σκέλος των σημάτων των τριών εφημερίδων, του “Έθνους”, του “Έθνους της Κυριακής”, και της “Ημερησίας”, στον χώρο του Τύπου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς διαμορφώνεται καινούρια και συναρπαστικά δεδομένα.

Το “Έθνος”, για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του και την πολυετή διαχείρισή του από την οικογένεια Μπόμπολα, έχει την ευκαιρία να κυριαρχήσει στον χώρο των αναγνωστών που προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, εκτοπίζοντας τις εφημερίδες του Συγκροτήματος Λαμπράκη.

Κι αυτό γιατί, μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς του ΔΟΛ από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, είναι περίπου βέβαιο ότι θα παγιωθεί η στροφή των εντύπων του Συγκροτήματος προς τον πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς. Μια στροφή που είχε ξεκινήσει επί εποχής Αντώνη Σαμαρά, όταν ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη, Ανδρέας, ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού.

Και η οποία στροφή ενισχύθηκε στη συνέχεια, όταν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον “τοξικό” και μάλον ξεπερασμένο πλέον Γιάννη Πρετεντέρη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραπάνω πολιτική στροφή του ΔΟΛ, στη σκιά και των προσωπικών φιλοδοξιών του, καθώς διακινούνται κατά καιρούς σενάρια βουλευτικής υποψηφιότητάς του με τη ΝΔ.

Αυτή η στροφή του ΔΟΛ προς την Κεντροδεξιά, μετά το 2012, είχε ως συνέπεια την αποξένωσή του από το παραδοσιακό αναγνωστικό κοινό του. Το “Βήμα της Κυριακής” και τα “Νέα” υπέστησαν σοβαρές απώλειες αναγνωστικού κοινού, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το “Έθνος” ωστόσο, το εμπόδισαν να… σκουπίσει το μαγαζί.

Στην περίπτωση που η νέα ιδιοκτησία υπό τον Ιβάν Σαββίδη καταφέρει να βάλει τάξη στον “Πήγασο”, να εξορθολογήσει τη λειτουργία του “Έθνους”, και να φτιάξει ένα σοβαρό και αξιόπιστο έντυπο, στα πρότυπα της “Ελευθεροτυπίας” του Χρήστου Τεγόπουλου, είναι προφανές ότι θα… παρκάρει στο περιθώριο τις εφημερίδες του Συγκροτήματος Λαμπράκη.

Στον ΔΟΛ άλλωστε, κάνουν εύκολη τη ζωή του “Πήγασου” στην… απαλλοτρίωση του αναγνωστικού κοινού του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, καθώς δεν φαίνεται στον ορατό ορίζοντα να αλλάζουν τη σημερινή στάση τους, που μεταφράζεται σε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης.

Υποτιμώντας ότι, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του πυρήνα του αναγνωστικού κοινού των εντύπων του ΔΟΛ, έχει… μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δείχνει να ακολουθεί τη διαδρομή της επιστροφής, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής