Η (ιστορική) ευκαιρία της Φώφης να γυρίσει σελίδα στο “αμαρτωλό” παρελθόν του ΠΑΣΟΚ

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on February 20, 2018, 11:49 am
1 sec

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Η κόρη του Γεννηματά… Αυτός είναι ο συνήθης, απαξιωτικός χαρακτηρισμός που αφιερώνουν στη Φώφη Γεννηματά όσοι δεν μπόρεσαν ποτέ να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι, η σημερινή επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν (παταγωδώς) οι προηγούμενες ηγεσίες του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Με τη Φώφη Γεννηματά επικεφαλής, το ΠΑΣΟΚ απέκτησε εκ νέου αδιαμεσολάβητη και ειλικρινή επαφή με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν στο παρελθόν, και το γιγάντωσαν εκλογικά. Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να ενώσει, και να θεραπεύσει ένα βαριά άρρωστο κόμμα, όπως το παρέλαβε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πληγωμένο, ταπεινωμένο και συρρικνωμένο, ως αποτέλεσμα της τριετούς συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και της ταύτισης με το πιο δεξιό κομμάτι της ιστορικής παράταξης της Κεντροδεξιάς.

Η Φώφη Γεννηματά πήγε κόντρα στις πιθανότητες. Όχι μόνο “ξαναμάζεψε” το μαγαζί, αλλά δημιούργησε το Κίνημα Αλλαγής, και διεκδικεί βάσιμα ένα αξιοπρεπές και διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές, που θα επιτρέψει στον χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή, αξιοποιώντας και τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, η Φώφη Γεννηματά δέχτηκε ένα απρόσμενο δώρο: Έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη, επόμενο βήμα. Να γυρίσει σελίδα στο “αμαρτωλό” παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, να απαλλαγεί από “βαρίδια”, και να δείξει σε μια κοινωνία η οποία διψάει για “αίμα” πολιτικών, κατηγορώντας συνολικά και άκριτα τους πάντες, ότι η ίδια δεν είναι από “εκείνο” το καλούπι.

Το μαρτυρά άλλωστε η καταγωγή της. Η κόρη του Γεννηματά… Εκείνη που μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα-πρωταγωνιστή, αντί για κόμμα… τσέπης, που το παρέλαβε.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής