Η Ιστορία δεν θα περιμένει (για πολύ ακόμη…) τον Μακρόν

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 28, 2017, 2:27 pm
2 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Αν ο Νίτσε είχε δίκιο, όταν υποστήριζε ότι, ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί πουθενά στην Ευρώπη να βρει στοργικό σπίτι, με την εξαίρεση του Παρισιού, της Πόλης του Φωτός, προφανώς και οι… καλές ιδέες και προθέσεις του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν θα σεργιανίζουν για αρκετό καιρό ακόμη στη γειτονιά μας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, με μάλλον προφανείς ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικού περιεχομένου, αλλά με εξαιρετικά επικοινωνιακά προσόντα και χαρισματική φυσιογνωμία, που αθροιζόμενες ως παράμετροι του επιτρέπουν να εμφανίζεται σήμερα ως ο φυσικός ηγέτης μιας άλλης, διαφορετικής Ευρώπης, εκφώνησε πρόσφατα στη Σορβόνη τη… δεύτερη έκδοση της ομιλίας του στην Πνύκα.

Σε αμφότερες τις περιστάσεις, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ενδιαφέροντα πράγματα. Με τα οποία δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς, ειδικά σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ενίσχυση της διαφορετικότητας, τη σύνθεση και τον πολλαπλασιασμό, αντί για τον διχασμό και τη διαίρεση.

Το πρακτικό πρόβλημα με το αφήγημα Μακρόν είναι η… γενικότητά του. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να απαντήσει στα ερωτήματα που ακολουθούν στη… δεύτερη σελίδα κάθε περιγραφής της ομιλίας του. Πώς και πόσο γρήγορα μπορούν να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την ύστερη υλοποίηση των άλλων. Των μεγάλων και μελλοντικών.

Φυσικά, από τη στιγμή που τα κλειδιά της Ευρώπης τα κρατάει η Γερμανία, λίγα πράγματα θα μπορούσε να συγκεκριμενοποιήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν. Έχει ωστόσο στο πλευρό του τη συγκυρία. Και φυσικά, την ιστορική συνείδηση μιας ηπείρου που αισθάνεται άβολα με το μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο έχει υποχρεωθεί τα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.

Ο χρόνος απ’ την άλλη, δεν είναι στο πλευρό του Εμμανουέλ Μακρόν. Η Ευρώπη έχει ανάγκη άμεσα μια μεγάλη αλλαγή. Φυσικά σε στάδια και… με δόσεις, η αρχή ωστόσο πρέπει να γίνει… κάποια στιγμή.

Η Ιστορία δεν θα τον περιμένει. Τουλάχιστον, όχι για πολύ ακόμη…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας