Η Ιβάνκα, στα χνάρια του πατέρα της, γράφει βιβλίο… πριν γίνει Πρόεδρος

Υστερόγραφα Team
Posted on May 02, 2017, 10:48 pm
19 secs

[email protected]

 

Τι κι αν δεν κάθεται εκείνη στην προεδρική καρέκλα; H Ιβάνκα Τραμπ τείνει να ξεπεράσει σε διασημότητα ακόμα και τον πατέρα της. Με κάθε της κίνηση να γίνεται πρώτη είδηση, ίσως και σε προγενέστερο χρόνο.

Εκτός από το πάθος για τις επιχειρήσεις και την εξουσία, η Ιβάνκα έχει κληρονομήσει και άλλο ένα χάρισμα από τον πατέρα της. Και αν στη λέξη «χάρισμα» κοντοσταθούμε για λίγο, σε αυτήν την περίπτωση ουδεμία ειρωνεία ενυπάρχει. Και λέγοντας χάρισμα, εννοούμε το συγγραφικό.

Λιγότερο γνωστό τόσο για τον Πρόεδρο όσο και για την Πρώτη Κόρη, και οι δύο, εκτός από μία θέση στον Λευκό Οίκο, κατέχουν και… πολλές θέσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει συγγράψει από το 1987 έως σήμερα 20 βιβλία και την Ιβάνκα στα 35 της χρόνια να είναι ήδη συγγραφέας δύο βιβλίων.

 

«Οι γυναίκες που δουλεύουν»

2 Μαΐου του 2017 σήμερα και το δεύτερο αυτό βιβλίο της Ιβάνκα μόλις κυκλοφόρησε. Τίτλος του; Women who work, ως μία ωδή στις εργαζόμενες γυναίκες. Ένα βιβλίο που συνέγραψε πριν τη νικηφόρα για τον πατέρα της έκβαση των εκλογών, όταν και η ίδια δεν είχε τότε κάποια θέση εξουσίας, έστω και μη αμειβόμενη. Γεγονός, που τώρα την αποτρέπει από το να πραγματοποιήσει προωθητικές εκδηλώσεις για το βιβλίο της (τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό), σε αντίθεση με το πόνημα του συγγραφικού της ντεμπούτου το 2009. Όταν ήταν μόλις 28 χρονών και παρόλα αυτά κατάφερε να εδραιωθεί ως συγγραφέας.

Οι αντιδράσεις φυσικά ποικίλες και εκ διαμέτρου αντίθετες. Όπως άλλωστε οι αντιδράσεις που πυροδοτεί η ανάληψη της εξουσίας από τον πατέρα της. Και αν το 2009 φαντάζει μακρινή εποχή αναφορικά με την έξαρση των social media, το οποίο συνεπάγεται ότι οι κριτικές για το πρώτο της βιβλίο δεν θα μπορούσαν να αγγίξουν τα ήδη πολλά σχόλια της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας του δεύτερου βιβλίου της, οι δυνητικοί αναγνώστες έχουν σχηματίσει ήδη άποψη. Η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, θα κινεί την πλάστιγγα είτε προς τη μία προς την άλλη πλευρά. Τίποτα ενδιάμεσο. Με μία «νίκη» μάλλον για την πλευρά με το αρνητικό πρόσημο.

 

Το ανερχόμενο αστέρι

Αυτό όμως η Ιβάνκα το είχε καταλάβει ήδη πριν την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου. Καθώς στα πρώτα κεφάλαια του The Trump Card: Playing to Win in Work and Life  προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες της ότι τα αντιληπτά πλεονεκτήματα της ζωής της, συνιστούσαν κατά καιρούς εμπόδια, εξηγώντας ότι δεν αναμένει από αυτούς να ξεχάσουν ότι είναι η κόρη του μεγιστάνα επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, αλλά να το ξεπεράσουν. Για να εστιάσουν στα ουσιώδη μηνύματα που σχετίζονται με τέσσερα στοιχεία: την έμπνευση, την επιτυχία, την αυτοπεποίθηση και το πάθος. Γιατί, όπως μας εξηγεί η Ιβάνκα, κανείς δε γεννιέται με αυτές τις ιδιότητες. Όμως αυτά είναι τα βασικά συστατικά για την επίτευξη στόχων και την ανοικοδόμηση σταδιοδρομιών. Ένα βιβλίο που είναι γραμμένο για τις δυνητικά επιτυχημένες γυναίκες, από μία ήδη επιτυχημένη γυναίκα, που εξιστορεί τα διδάγματα που πήρε δίπλα στον επιτυχημένο πατέρα της. Τα οποία την κατέστησαν ένα ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα αμφισβητούν την εγκυρότητά της. Αλλά αν άφηνε κάτι τέτοιο να την επηρεάσει, μάλλον δεν θα είχε επεκτείνει την συγγραφική της δραστηριότητα σήμερα. Σε ένα βιβλίο τόσο παρόμοιας θεματολογίας, όσο και έμπνευσης. Καθώς εξιστορεί το πώς βίωσε την προεδρική καμπάνια εκ των έσω, «ντυμένη» με τον μανδύα πολλαπλών ρόλων, ως μητέρας, συζύγου, κόρης, εργαζόμενης αλλά και στρατευμένης των εκλογών. Η οποία είχε την τύχη και την ευκαιρία να οικοδομήσει τη σταδιοδρομία της γύρω από τα ακριβά της πάθη. Και που για χάρη των εκλογών παραμέρισε τις πολυτέλειες, όπως το καθιερωμένο της μασάζ.

 

Η κοινή συνισταμένη

Εκτός από το κοινό συγγραφικό μεράκι ωστόσο, πατέρας και κόρη έχουν να αντιμετωπίσουν τις αντικρουόμενες κριτικές του «κοινού» τους. Το συγγραφικό διαγενεακό χάρισμα των Τραμπ φαίνεται ότι έχει μια κοινή συνισταμένη: την πλουσιοπάροχη ζωή, που καταλήγει να αποτελεί συμβουλευτική υπηρεσία για τους αναγνώστες τους. Που αν και ειρωνικό, έχει και αυτό τη χρησιμότητά του. Τουλάχιστον η «γνώση» και τα «μαθήματα ζωής» μεταδίδονται στον απλό λαό, από αυτούς που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.

Και αν για πολλούς η Ιβάνκα δεν θεωρείται συγγραφέας με την αξία της, κανείς δεν μπορεί να μην της αναγνωρίσει ότι οι κινήσεις της είναι στρατηγικά μεθοδευμένες. Όπως κανείς δεν μπορεί να μην της αναγνωρίσει ότι, παρόλη την τύχη (ή ατυχία πολλοί θα ισχυριστούν) να είναι η κόρη του νυν Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η ίδια έχει ασχοληθεί με το κομμάτι της εργασίας, έστω και με την επαγγελματική της πορεία να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.Τουλάχιστον έχει την αστείρευτη αυτή θέληση. Τόσο να βρίσκεται στο χώρο της εξουσίας και της πολιτικής, όσο και να είναι η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ. Η κυρία Τραμπ. Και όχι κυρία Κούσνερ… όπως την αποκάλεσε σε χθεσινή συνέντευξή της στο CBS η παρουσιάστρια της εκπομπής στην οποία Ιβάνκα εμφανίστηκε. Γεγονός που προκάλεσε την εμφανή αμηχανία της αγαπημένης κόρης του Ντόναλντ Τραμπ.

Γιατί όπως λέει και στο νέο της βιβλίο η κυρία Τραμπ, «Δουλεύοντας εξυπνότερα και ενσωματώνοντας τα προσωπικά πάθη και προτεραιότητες με τους επαγγελματικούς στόχους, σχεδιάσουμε τις ζωές που αγαπάμε».

Και η Ιβάνκα αγαπά πολύ αυτήν τη ζωή. Όπως ακριβώς και ο πατέρας της. Και αν το «χάρισμα» της ηγεσίας δεν περάσει στις επόμενες γενιές Τραμπ, το συγγραφικό χάρισμα μάλλον είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς οι ιστορίες που θα μας αφηγούνται θα είναι εις το διηνεκές.

Η ιστορία πάντως και η ψήφος του αμερικανικού λαού θα είναι εκείνες που θα επιλέξουν αν θα τοποθετήσουν τους Τραμπ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή απλά… στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

 

Το πρώτο βιβλίο της Ιβάνκα Τραμπ “The Trump Card: Playing to Win in Work and Life” (Πηγή φωτογραφίας: Andrew H. Walker/Getty Images)

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι