Η Ιβάνκα… δεν προλαβαίνει (να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ)

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on January 08, 2018, 5:03 pm
1 sec

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Στο γνωστό βιβλίο του Μάικ Γουλφ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον Λευκό Οίκο, και εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ για όσα αναφέρει, καταγράφεται μεταξύ άλλων η… ανομολόγητη αλήθεια, των φιλοδοξιών της Ιβάνκα Τραμπ να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θεωρητικά, και με δεδομένα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κοινωνικής βάσης των Ρεπουμπλικανών, συντηρητικής και… αργόσυρτης ως προς τις πολιτικές μετακινήσεις της, η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ θα είχε ρεαλιστικές ελπίδες στο απώτερο μέλλον. Το προφίλ της άλλωστε, φροντίζει να το χτίζει παράλληλα, και διατηρώντας επαρκείς αποστάσεις από την Προεδρία του πατέρα της.

Τα δυο ουσιαστικά προβλήματα, που δυσκολεύουν την εκπλήρωση της… προφητείας, είναι ο χρόνος και οι αντίπαλοι. Μέχρι, αν ποτέ, η Ιβάνκα Τραμπ αποφασίσει να κάνει το μεγάλο πολιτικό βήμα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα έχουν προηγηθεί προεδρικές εκλογές, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορεί να εκφραστεί μέσω μιας γυναίκας.

Αυτό είναι το ένα σκέλος των παραμέτρων. Το δεύτερο, αφορά στο ποιά θα μπορούσε να είναι αυτή η γυναίκα, που δεν θα είχε τα τοξικά χαρακτηριστικά της Χίλαρι Κλίντον, και θα μπορούσε να ενώσει τους Δημοκρατικούς, χωρίς να απωθεί τους Ρεπουμπλικανούς.

Η εύκολη απάντηση είναι… η Μισέλ Ομπάμα. Η ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα είναι… η Όπρα Ουίνφρεϊ. Ειδικά μετά την εμβληματική ομιλία της στην 75η Τελετή Απονομής των Golden Globes, που έκανε όσους παρακολουθήσαν τις Χρυσές Σφαίρες να απαιτούν, μέσω Twitter, την υποψηφιότητα της “ιέρειες” της αμερικανικής τηλεόρασης στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η Όπρα το έχει ξανασυζητήσει το θέμα. Και εμφανίζεται διστακτική, έως αρνητική. Τη γοητεία και την ιδιαιτερότητα μιας συγκυρίας ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει με επάρκεια. Και η Όπρα Ουίνφρεϊ έχει τον χρόνο με το μέρος της,  σε σχέση με τη Μισέλ Ομπάμα, η οποία ιδανικά θα προετοιμαζόταν για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Να έχουμε να… γράφουμε, δηλαδή.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος