Η “θεωρία συνωμοσίας” με την οποία ο Τραμπ κερδίζει χρόνο

Μάνος Οικονομίδης
Posted on February 14, 2018, 2:24 pm
6 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η στρατηγική των ισοδύναμων, που κάθε πολιτικός ηγέτης αναζητεί, προκειμένου να προσθέσει στη φαρέτρα του, ώστε να κερδίζει χρόνο στη διαχείριση της εξουσίας, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν προκαλεί φυσικά εντύπωση ούτε έκπληξη σε κανέναν το γεγονός ότι, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου διαχειρίζεται το πιο επώνυμο αξίωμα της ανθρωπότητας, με όρους… reality. Ο ίδιος άλλωστε αποτελεί προϊον της τηλεοπτικής υποκουλτούρας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και σε συνδυασμό με την έγκαιρη και εις βάθος κατανόηση της πολυσύνθετης υπεραξίας και χρησιμότητας των social media, έχει καταφέρει να σπαταλάει ανώδυνα τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στο Οβάλ Γραφείο. Και να έπεται συνέχεια.

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και κυρίως, έχει αγκαλιάσει μια προχωρημένη “θεωρία συνωμοσίας”, την επαναλαμβάνει και την ενισχύει διαρκώς μέσα από το Twitter, αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες του, και εκ των πραγμάτων διαμορφώνει το ισοδύναμο μιας εναλλακτικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο στόχαστρο “συνωμοσίας”, από την ομάδα εξουσίας του Μπαράκ Ομπάμα και τους Θεσμούς των ΗΠΑ. Όπως το FBI, τη CIA, την NSA, τη Fed…

Όλοι οι παραπάνω “κακοί”, δεν θέλουν να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ “να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική”, επειδή πολύ λογικά, σύμφωνα με τη σχετική θεωρία του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου, μια τέτοια εξέλιξη θα αναδείκνυε τις δικές τους ευθύνες, για το γεγονός ότι, επί των δικών τους ημερών, η Αμερική είχε “κοντύνει”.

Γύρω από την παραπάνω κεντρική επιχειρηματολογία, ο Ντόναλντ Τραμπ οικοδομεί τα παράλληλα επιχειρήματα που του επιτρέπουν να κερδίζει χρόνο. Και να φρενάρει τη φθορά του. Τουλάχιστον μέχρι τις Ενδιάμεσες Εκλογές του τρέχοντος έτους για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάπου εκεί, τα βέλη της φαρέτρας θα μειωθούν αισθητά. Όπως και οι ψευδαισθήσεις…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας