Η ηθική χυδαιότητα όσων χλευάζουν την πίστη των άλλων

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 20, 2017, 12:55 pm
3 secs

 

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 20 Μαϊου 2017

Με αφορμή εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας έντονου ψυχισμού, που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κοινωνία, στο διαδίκτυο, στα social media και ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην εποχή της κρίσης, υπήρξε περίσσευμα χλεύης, ειρωνικών σχολίων και απαξίωσης.

Προς απόλυτη επιβεβαίωση της παγιωμένης πλέον εκτίμησης, ότι η κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια, από τη στιγμή που ο τελευταίος των Παπανδρέου υπέγραψε την προσφυγή της χώρας στα Μνημόνια της εθνικής δυστυχίας, είναι πρωτίστως και κυρίως κρίση ηθικού αποτυπώματος.

Δεν μπορείς να περιγράψεις διαφορετικά, παρά μόνο ως ηθική χυδαιότητα, την προδιάθεση ορισμένων να χλευάσουν την πίστη των άλλων.

Η πίστη είναι κάτι το απολύτως προσωπικό. Και αποτελεί δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τη συγκεκριμένη εσωτερική ανάγκη, με όποιον τρόπο το αισθάνεται.

Αυτό λέγεται Δημοκρατία. Αυτό λέγεται πρόοδος. Αυτό λέγεται στοιχειώδης σεβασμός στο δικαίωμα του διπλανού μας, να απολαμβάνει ισότητα έκφρασης.

Αυτά είναι… βασικά πράγματα Δημοκρατίας. Που ωστόσο διαφεύγουν από δήθεν Δημοκράτες, δήθεν εκσυγχρονιστές, δήθεν προοδευτικούς, δήθεν φιλελεύθερους.

Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι, οι φορείς τέτοιων νοοτροπιών και συμπεριφορών είναι… αυτό ακριβώς: Δήθεν. Και αποτελούν κεντρικές αιτίες της κρίσης. Δεν πιστεύουν άλλωστε και σε τίποτα. Κοινώς… δεν έχουν τον θεό τους.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας