Η ευφυής επιλογή του Κυριάκου να κρατήσει αποστάσεις από το “Παραιτηθείτε”

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on June 21, 2017, 6:33 pm
2 secs

Η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει ευκρινείς αποστάσεις από την οργάνωση “Παραιτηθείτε”, επιβεβαίωσε ότι ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κουβαλάει ισχυρές δόσεις από το πολιτικό dna του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μπορεί να διαβάσει ορθά και να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις ενός γεγονότος, ειδικά όταν αυτό αφορά κοινωνική δυναμική, όρια και αντοχές.

Όπως είχε φανεί και το περσινό καλοκαίρι, με την αντίστοιχη αδυναμία των “Παραιτηθείτε” να συγκεντρώσουν επαρκή κόσμο σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση, τέτοιου είδους δράσεις, πέρα από τις… χαριτωμένες διαστάσεις τους, μονάχα υπονομευτικά μπορούν να λειτουργήσουν για τη στρατηγική στόχευση ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κι αυτό επειδή προσφέρουν ανάσες και δικαιολογίες στον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που φάνηκε, τόσο από τη φαιδροποίηση της εκδήλωσης μέσω των social media, όσο και από τις πανηγυρικές ιαχές κυβερνητικών παραγόντων, στη θέα της απελπιστικά άδειας πλατείας Συντάγματος.

Με την ευφυή επιλογή του να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τους “Παραιτηθείτε”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προστάτευσε τη Νέα Δημοκρατία. Προστάτευσε όμως την ίδια στιγμή και τη δική του πολιτική παρακαταθήκη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι υστερικές ιαχές τύπου #fygete και #Παραιτηθείτε, κάθε άλλο παρά ταιριάζουν, πολύ δε περισσότερο δεν ενισχύουν το δικό του προφίλ.

Ο πολιτικός επίγονος του μητσοτακισμού καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένας μετριοπαθής πολιτικός. Που λέει λίγα, και σχεδιάζει περισσότερα. Που επενδύει στον ορθό λόγο και όχι στις… τσιρίδες. Που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία θετικό αφήγημα εξόδου από την κρίση, αντί να μπαίνει στον πειρασμό του να αγκαλιάσει η Νέα Δημοκρατία συμπεριφορές κόμματος άρνησης και διαμαρτυρίας, όπως εκείνες που την οδήγησαν τελικά και την κοινωνική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.

Δεν είναι επίσης τυχαία η θεσμική αντιμετώπιση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ούτε και οι στοχευμένες παρεμβάσεις και συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και πληθυσμιακές ομάδες που περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ρεαλιστικό όραμα για την υπέρβαση της κρίσης. Αντί για το μονότονο και ξεπερασμένο “όχι σε όλα”, που κραδαίνουν οι θιασώτες των άκρων και των ακροτήτων που τα συνοδεύουν.

Με αφετηρία τη χαμηλή πτήση των “Παραιτηθείτε”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να πατήσει γκάζι προς την εξουσία. Χωρίς να βιάζεται, και οικοδομώντας το προφίλ της ήρεμης δύναμης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Σε αντιδιαστολή προς τον λαϊκισμό και τις υστερίες, που δεν έχουν κομματικά σύνορα…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής