Η εποχή Σημίτη ως “χρυσός αιώνας” (της διαπλοκής και της διαφθοράς). Που άνοιξε το δρόμο για την εθνική καταστροφή των Μνημονίων

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on August 21, 2018, 8:05 pm
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ πανηγύριζαν για την ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων της Ελλάδας, και ο καθένας από εμάς έκανε τον απολογισμό της εθνικής καταστροφής αυτής της ολέθριας οκταετίας, η σκοτεινή φιγούρα του Κώστα Σημίτη κέρδισε τη μάχη των αναμνήσεων.

Και τον σκανδαλισμό της σκέψης.

Ο Σημίτης.

Ο καταλληλότερος.

Ο μοναδικός που δεν καταδέχτηκε να εισπράξει την ετυμηγορία της αποδοκιμασίας των Ελλήνων για τα πεπραγμένα της πολιτικής του.

Και παρέδωσε, με ένα… θαμπό δαχτυλίδι, το ΠΑΣΟΚ και την εξουσία στον τελευταίο των Παπανδρέου, για να αποφύγει την αντιπαράθεση στις εθνικές εκλογές του 2004 με τον Κώστα Καραμανλή.

Για να αποφύγει τη συντριβή.

Μια τέτοια μέρα, είναι κρίμα να μην μνημονεύσουμε τον Κώστα Σημίτη.

Τα “ορφανά” και οι “ευεργετημένοι” από εκείνον άλλωστε, φροντίζουν να μας τον θυμίζουν και τον μνημονεύουν.

Έχοντας επιβιώσει αυτή την οκταετία, καλύτερα και από τις… κατσαρίδες.

Προσαρμόστηκαν σε “νέα αφεντικά”. Με οδηγό ζωής τη βουλιμία τους για την εξουσία.

Όλοι αυτοί οι υπερτροφικά ευεργετημένοι άνθρωποι, στηρίζουν… μέχρι δακρύων, τον άνθρωπο επί εποχής του οποίου η Ελλάδα έζησε έναν “χρυσό αιώνα”. Της… διαπλοκής και της διαφθοράς.

Η εποχή Σημίτη, όσο κι αν παλεύουν για το αντίθετο οι υμνητές, οι νοσταλγοί και τα “ορφανά” του, όλοι ευεργετηθέντες πολλαπλώς και έχοντας… πάει ταμείο λόγω της ελαστικής σχέσης του πρώην καταλληλότερου με τη διατήρηση και διαφύλαξη κανόνων δικαίου, έχει ήδη περάσει στην Ιστορία ως η εποχή της μεγάλης εθνικής λεηλασίας.

Η εποχή στην οποία τακτοποιήθηκαν οι… επόμενες γενιές νταβατζήδων, υμνητών, νοσταλγών και “ορφανών”.

Η εποχή στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη και πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου σε πολιτισμένη χώρα εν καιρώ ειρήνης, φυσικά σε βάρος των πολλών και μη προνομιούχων.

Η εποχή στην οποία η διαπλοκή και η διαφθορά απέκτησαν περίπου… θεσμικό ρόλο, και διαμόρφωσαν την εικόνα της Ελλάδας για τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Η μαύρη περίοδος της διακυβέρνησης Σημίτη, άνοιξε την πόρτα για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Προηγήθηκαν η χρεοκοπία ηθικής και αξιών. Διαμορφώθηκε μια νοοτροπία… φαντομά. Δηλαδή, εκείνων που λεηλάτησαν τη χώρα και μέχρι και σήμερα την… έχουν βγάλει καθαρή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κανένας “νταβατζής” δεν θα καταφέρει να διαγράψει. Οι Έλληνες έχουμε μνήμη. Και δεν θα ξεχάσουμε τον αρχιερέα της διαπλοκής…

Ειδικά μια μέρα σαν και αυτή.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος