Η εποχή Σημίτη ως… κάθε λέξη του Λεξικού της διαπλοκής

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on March 29, 2017, 2:45 pm

Πόσο λείπει η Μαλβίνα… Γενικά, αλλά και πολύ ειδικά στη δεδομένη συγκυρία, με την απόπειρα “επιστροφής του ανθρώπου που, ως πρωθυπουργός, είδε τη διακυβέρνησή του να συνδέεται με την απόλυτη άλωση της Ελλάδας από τη διαφθορά. Τη λεηλασία ενός έθνους ιστορικού και περήφανου από τη διαπλοκή. Με απευθείας αναθέσεις, φυσικά…

Η συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ήταν ένας προχωρημένος σκανδαλισμός της κοινής λογικής. Της Ιστορίας. Της ηθικής των Ελλήνων. Η δε αποστροφή περί της διαφθοράς ως “κοινωνικού φαινομένου”, θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μια από τις πιο ωμές προκλήσεις της κοινής λογικής.

Απ’ την άλλη βέβαια, αυτή είναι και μια από τις βαθύτερες έννοιες της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζει τον μύθο του. Να φτιάχνει τη δική του εικονική πραγματικότητα. Θυμάστε το… κεφαλάκι που γύριζε γύρω από τον εαυτό του, στο σχετικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2000, θέλοντας να δείξει ότι η πραγματικότητα την οποία βίωναν ο Κώστας Σημότης και τα “ορφανά” του, ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη την οποία ζούσαμε οι υπόλοιποι Έλληνες; Οι… μη ευεργετημένοι.

Ένας πολιτικός, η θητεία του οποίου που θυμίζει… κάθε λέξη του Λεξικού της διαπλοκής. Μοιραίος πρωταγωνιστής της πιο σκοτεινής περιόδου της Μεταπολίτευσης. Ακόμη κι εκείνος ωστόσο, εγωκεντρικός και χωρίς ίχνος μεταμέλειας για όσα έκανε ή επέτρεψε να συμβούν, πάρκαρε στο περιθώριο της Ιστορίας.

Και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η επανεμφάνισή του, αποτελεί όαση ανακούφισης για το μέλλον του τόπου. Τελικά, δεν ξεχνάμε πάντα. Και δεν ξεχνάμε τόσο εύκολα.

Το σκοτάδι της περιόδου Σημίτη άλλωστε, ηττήθηκε από το φως. Στις εκλογές του 2004. Από τον Κώστα Καραμανλή, εκείνον που ο “καταλληλότερος” αρνήθηκε να αντιμετωπίσει στις εκλογές, και έβαλε στη θέση του τον τελευταίο των Παπανδρέου.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος