Η εποχή που οι μέτριοι θέλουν να (μας) κλέψουν το μέλλον

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 10, 2016, 2:45 pm

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

 

Ένα από τα σκανδαλιστικά και ακραία «μειονεκτήματα» της αξιοπρέπειας, είναι πως περπατάει αθόρυβη στον περίγυρό της. Δεν προκαλεί, δεν φωνάζει. Επιλέγει την υπεραξία της σιωπής, που υπό συνθήκες είναι εξαιρετικά εκκωφαντική.

Φυσικά, ο πρόλογος είναι μερικώς παραπλανητικός. Το αθόρυβο αποτύπωμα της αξιοπρέπειας είναι που την οπλίζει και τη θωρακίζει με πληθωρισμό από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και την ξεχωρίζει από τη μάζα.

Η κρίση την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, κρίση κυρίως αξιών και ηθικής, μαζί με την οικονομική κρίση, την κρίση πολιτικής ηγεσίας και αντιπροσώπευσης, και φυσικά την κρίση προτεραιοτήτων και προσανατολισμού, μας έχει προσφέρει ελάχιστες χαραμάδες αξιοπρέπειας.

Αξιοπρεπών ανθρώπων. Που με τη δύναμη του παραδείγματος της ζωής τους, να πείσουν και να εμπνεύσουν την κοινωνία. Να δώσουν το έναυσμα για να σηκώσουμε και πάλι τη ματιά μας ψηλά και μακριά. Να αφήσουμε πίσω μας τη φθορά.

Αντιθέτως, έχουμε πλεόνασμα αναξιοπρεπών ανθρώπων. Μετρίων και ανεπαρκών. Κυρίως στον χώρο της πολιτικής. Δηλαδή, μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας. Για το παρόν και το μέλλον μας.

Πρακτικό αποτέλεσμα: Από τον μέτριο δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα το ενδιαφέρον. Και σίγουρα δεν μπορείς να περιμένεις να τραβήξει τη χώρα έξω και μακριά από την κρίση. Δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία. Και φυσικά, δεν μπορεί να την εμπνεύσει.

Κι όμως… Ζούμε στην εποχή που οι μέτριοι ευημερούν. Όπως κάποτε, την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» του κ. Σημίτη, τότε που ξεκίνησε το πλιάτσικο και η λεηλασία της χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της χρεοκοπίας του 2010 στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου.

Οι μέτριοι θέλουν να (μας) κλέψουν το μέλλον. Αυτή είναι η μάχη της εποχής μας. Για την επόμενη ημέρα. Για να έχουμε μέλλον.

Για να δούμε το φως να κερδίζει το σκοτάδι. Όπως κάνει πάντα…

 

 

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας